Οι ΗΠΑ επιδιώκουν νέο «διεθνή συνασπισμό» εναντίον του ιρανικού καθεστώτος


Μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που προκάλεσε την οργή πολλών συμμάχων τους, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συγκροτήσουν έναν διεθνή «συνασπισμό» εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης και των «αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων» του, γνωστοποίησε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ιδέα αυτή θα αναφερθεί λεπτομερώς τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία για την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον αφότου πήρε το τιμόνι

του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη του Απριλίου. Η ομιλία του θα είναι αφιερωμένη στο Ιράν και το «πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Οι ΗΠΑ θα εργαστούν σκληρά για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

«Θα συνασπίσουμε πολλές χώρες από όλο τον κόσμο με τον συγκεκριμένο σκοπό να ιδωθεί το ιρανικό καθεστώς υπό πιο ρεαλιστικό πρίσμα, όχι μόνο μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά περισσότερο (υπό το πρίσμα) όλων των αποσταθεροποιητικών του δραστηριοτήτων, που δεν αποτελούν απειλή μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο», συνέχισε η ίδια. Δεν θα πρόκειται για έναν συνασπισμό «εναντίον του Ιράν», είπε, «κάνουμε μια σαφή διάκριση ανάμεσα στον ιρανικό πληθυσμό» και «το ιρανικό καθεστώς». «Πρόκειται για το ιρανικό καθεστώς και τις κακόβουλες ενέργειές του», επέμεινε.

Η Νάουερτ επικαλέστηκε το παράδειγμα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ο οποίος έδρασε στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014 και μετά. Σε αυτόν συμμετέχουν σήμερα 75 χώρες και οργανισμοί. Υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ, αυτός ο συνασπισμός διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, οι οποίοι σήμερα έχουν ηττηθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στο πεδίο. Η Χέδερ Νάουερτ απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ουάσινγκτον επιδιώκει ο μελλοντικός συνασπισμός εναντίον του ιρανικού καθεστώτος να έχει επίσης στρατιωτική πτυχή.

Επισήμανε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ έκανε δεκτούς περίπου 200 ξένους πρεσβευτές τη Δευτέρα για να τους εξηγήσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και για να συζητηθεί το τι έπεται.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ - ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τη συμφωνία αυτή, που είχε στόχο να αποφευχθεί η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από την Ισλαμική Δημοκρατία, υπερβολικά χαλαρή, ενώ επέκρινε επίσης έντονα το ότι δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα του ρόλου της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή - επικρίθηκε έντονα από όλα τα υπόλοιπα μέρη: το Ιράν, αλλά και τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει βούληση από πλευράς Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στον νέο συνασπισμό, παρά την απογοήτευσή τους για την πολιτική που ασκεί η Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι πολλοί από τους εταίρους των ΗΠΑ «κατανοούν απόλυτα» τις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ και «δεν κλείνουν τα μάτια» μπροστά στην ιρανική συμπεριφορά.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: "Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι τέλεια"

Keywords
Τυχαία Θέματα