Οι πρώτες στιγμές μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών - Τι αποκάλυψαν οι ίδιοι (pics &vid)

22:41 5/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Τις πρώτες στιγμές, που έζησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στον Έβρο, μετά την σύλληψή τους από τουρκική περίπολο, περιέγραψε η μεταφράστριά τους, Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν, μουσουλμάνα που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι παντρεμένη στην Αδριανούπολη, όπου και διαμένει από το 1984.

Πρόκειται για καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και επίσημη μεταφράστρια του υπ. Δικαιοσύνης, της Νομαρχίας και της Δημαρχίας Αδριανούπολης

και η οποία συνάντησε τους Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές, όπου κρατούνται.

Μιλώντας στην εκπομπή «Tatiana Live» στο Epsilon είπε πως και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.

«Τα παιδιά τα συλνέλαβαν μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.

Σε ερώτηση πώς είναι η ψυχολογία των παιδιών, η μεταφράστριά τους περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. «Πρώτα ήτανε πολύ-πολύ στεναχωρημένα. Αλλά όταν πήγαμε στη φυλακή – κι εγώ ήμουν μαζί τους – τους λέω “παιδιά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είσαστε στρατιώτες, δεν είσαστε κανονικοί πολίτες, να σας κάνουν αμέσως την απέλαση. Γιατί αυτό γράφουνε στο υπουργείο Εσωτερικών, ξέρετε κι εσείς. Γι’ αυτό το λόγο θα περιμένετε και θα σκέπτεστε το καλό, δεν νομίζω να γίνει κανένα κακό”. Και τους άφησα έτσι την Παρασκευή. Αλλά κάναμε και καλαμπούρι, μιλήσαμε ωραία, γελάσαμε... Ήταν βέβαια πολύ στεναχωρημένα, αλλά όχι κι έτσι σε πολύ μεγάλη κατάθλιψη».

Σε ερώτηση για τις συνθήκες κράτησής τους, υποστήριξε: «Τα κοιτάζουν πάρα πολύ καλά. Και τους είπα όταν ήταν στη χωροφυλακή “παιδιά πώς ήταν το ξενοδοχείο σας, πεντάστερο;”. Και μου είπαν “όχι, εξάστερο και το πρωινό μας το έφεραν στο κρεβάτι”. Είναι πολύ ωραία εδώ, τακτοποιημένα, με την τουαλέτα τους, με τη μπανιέρα τους, έτσι είναι η φυλακή που μένουνε τώρα».

Όπως είπε η μεταφράστρια, δεν επισκέφθηκε τους στρατιωτικούς το Σαββατοκύριακο, μόνο την Παρασκευή. Είπε επίσης ότι είδε τις οικογένειές τους στο δικαστήριο. «Ήταν πολύ στεναχωρημένοι, δεν είναι εύκολο» σημείωσε.

Η μεταφράστρια, που μίλησε πριν γίνει γνωστή η απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως «δεν ξέρω αν θα βγει σήμερα η απόφαση, αλλά δεν νομίζω να αργήσει πολύ». Σημείωσε ακόμη ότι δεν είδε τα παιδιά γιατί δεν τα έφεραν στο δικαστήριο και διευκρίνισε ότι δεν έγινε δικάσιμος σήμερα, αλλά μόνο γραπτή ένσταση.

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι από τις τουρκικές αρχές έως την διεξαγωγή της δίκης τους, η οποία ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα. Νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα της ελληνικής πλευράς να μεταφερθούν στην πρεσβεία στην Αδριανούπολη, μέχρι τη δίκη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.



Το δεύτερο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Ελλήνων στρατιωτών ήταν να τους επιτραπεί να δουν τους γονείς τους, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τον δικαστή.

Νωρίτερα, εντύπωση είχαν προκαλέσει δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που έκαναν λόγο για κατηγορίες κατασκοπείας. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas:

«Ερώτηση δημοσιογράφου ειδησεογραφικού πρακτορείου İhlas: Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;

Απάντηση: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Με απλά λόγια, οι Έλληνες κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και μόνο, ενώ ερευνήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο για κατασκοπεία.

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» ανέφερε.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα