Οι θησαυροί του Ισλάμ, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης


Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης φιλοξενεί ένα επαρκές δείγμα του ισλαμικού πολιτισμού με όλες τις επιμέρους παραλλαγές που εμφανίζουν οι εκδηλώσεις του από τις Ινδίες και την Περσία, τη Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία, την Αίγυπτο και τη Β. Αφρική ως τη Σικελία και την Ισπανία. Διαθέτει πάνω από 8 χιλιάδες δείγματα κεραμεικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες

και όπλα, καθώς και τον εσωτερικό μαρμαροθετημένο διάκοσμο μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, δείγματα υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική έως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.

Οι συλλογές άρχισαν να συγκροτούνται από τον Αντώνη Μπενάκη στην Αίγυπτο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, την ίδια περίοδο με τις άλλες μεγάλες συλλογές της Ευρώπης και Αμερικής. Συχνά μάλιστα το υλικό τους αλληλοσυμπληρώνεται με αυτό του Μουσείου Μπενάκη.

Στα πιο γνωστά έργα της συλλογής συγκαταλέγονται τα δύο ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα της Μεσοποταμίας του 8ου αιώνα, ένα μοναδικό ψάθινο χαλί της Τιβεριάδος του 10ου αιώνα, το ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν αλ-Ουάρντ αλ-Μάουσιλι (1220), ο χάλκινος αστρολάβος του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ με χρονολογία 1328/29 και η περίφημη βελούδινη σέλα της Προύσας του 16ου αιώνα.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στεγάζεται στο τετραώροφο νεοκλασικό κτιριακό συγκρότημα που δωρήθηκε από τον Λάμπρο Ευταξία και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12). Πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας αυτονόμησης της συλλογής είναι η ανάδειξη της ισλαμικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η εύκολη πρόσβαση στο υλικό και η τεκμηριωμένη παρουσίασή του.

Το μουσείο είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 9.00-17.00, ενώ διαθέτει και πωλητήριο, το οποίο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου, καθώς και κυλικείο, το οποίο είναι επίσης ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.



Keywords
Τυχαία Θέματα