ΟΗΕ: Στα 10 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050


Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει της Κίνας εντός περίπου επτά ετών και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα εκτιναχθεί στα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως τα μέσα του αιώνα, προβλέπει έκθεση του ΟΗΕ. Μέχρι τότε, η Νιγηρία θα έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την τρίτη θέση και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός μπορεί να έχει συρρικνωθεί.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικών

και Κοινωνικών Υποθέσεων του οργανισμού προβλέπει ότι ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των σχεδόν 7,6 δισ κατοίκων θα αυξηθεί σε 8,6 δισ μέχρι το 2030, σε 9,8 δισ το 2050 και σε 11,2 δισ το 2.100.

Όπως αναφέρει, σχεδόν 83 εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται κάθε χρόνο στον παγκόσμιο πληθυσμό και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και με την συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων, που γνωρίζουν σταθερή πτώση από την δεκαετία του '60.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται ωστόσο να σταθεροποιηθεί κάποια στιγμή. Ο Τζον Γουίλμοτ, διευθυντής του τμήματος της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ που αφορά τον πληθυσμό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για τους πληθυσμούς 233 χωρών και περιοχών του κόσμου.

Αύξηση στην Αφρική, συρρίκνωση στην Ευρώπη

«Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι αξιοσημείωτος λόγω της ραγδαίας αύξησης του ποσοστού του και αναμένεται ότι η μισή και πλέον παγκόσμια αύξηση πληθυσμού από σήμερα ως το 2050 θα συντελεστεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο άλλο άκρο, αναμένεται ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης ουσιαστικά θα μειωθεί ως έναν βαθμό στις επόμενες δεκαετίες».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προβλέπει ότι από τώρα ως το 2050 η μισή παγκόσμια πληθυσμιακή ανάπτυξη θα είναι συγκεντρωμένη σε μόλις εννέα χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Κογκό, Πακιστάν, Αιθιοπία, Τανζανία, ΗΠΑ, Ουγκάντα και Ινδονησία. Αυτές οι χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, αναφέρονται με τη σειρά «της αναμενόμενης συμμετοχής στην συνολική αύξηση». Κατά την ίδια περίοδο, οι πληθυσμοί 26 αφρικανικών χωρών αναμένεται τουλάχιστον να διπλασιαστούν.

Η Νιγηρία, η οποία σήμερα είναι η έβδομη πολυπληθέστερη χώρα, έχει τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό σε σχέση με τις δέκα πολυπληθέστερες χώρες παγκοσμίως και η έκθεση προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ λίγο πριν από τα μέσα του αιώνα. Επίσης προβλέπεται ότι ως το 2024 η Κίνα, με 1,4 δισ. κατοίκους σήμερα, θα χάσει τα πρωτεία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο από την Ινδία, που φιλοξενεί σήμερα 1,3 δισ. ανθρώπους.

Υπογεννητικότητα και γήρανση

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται τα ποσοστά των γεννήσεων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ανάμεσα στο 2010 και το 2015, λέει ο Γουίλμοτ, «αναλογούσαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, 2,5 γεννήσεις σε όλη τη διάρκεια ζωής των γυναικών".

«Η Ευρώπη έχει τον χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας--1,6 γεννήσεις ανά γυναίκα την τελευταία περίοδο--ενώ η Αφρική με σχεδόν 4,7 έχει τον υψηλότερο» είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό γεννήσεων στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες παραμένει σχετικά υψηλό με το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού να υπολογίζεται σε 2,4% ετησίως.

Οι δέκα πολυπληθέστερες χώρες με χαμηλό δείκτη γεννητικότητας είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Γερμανία, Ιράν, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέραν της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στην αύξηση του πληθυσμού, ο χαμηλός δείκτης γεννητικότητας προκαλεί την γήρανση του πληθυσμού, σημειώνει η έκθεση. Προβλέπει μάλιστα ότι ο αριθμός των κατοίκων άνω των 60 ετών θα υπερδιπλασιαστεί και από 962 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα φθάνει τα 2,1 δισ το 2050 και θα υπερτριπλασιαστεί σε 3,1 δισ. το 2100.

Keywords
Τυχαία Θέματα