Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας


Η Παρασκευή 30 Ιουνίου έχει ορισθεί ως παγκόσμια μέρα των αστεροειδών για το 2017. Περισσότερες από 700 εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε 190 χώρες, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η ανθρωπότητα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διάστημα.

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση ενός σχετικά μικρού αστεροειδούς, μεγέθους περίπου 40 μέτρων, ήταν αυτή της 30ής Ιουνίου 1908, που ισοπέδωσε πάνω από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -ευτυχώς ακατοίκητου-

δάσους στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας, μία έκταση περίπου όση καταλαμβάνει μια μεγάλη πόλη. Μπορεί κανείς να φαντασθεί τι θα είχε συμβεί αν ο αστεροειδής ήταν μεγαλύτερος και είχε πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν οι μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες (ESA, NASA, JAXA κ.α.). Οι οργανωτές, κυρίως αστροναύτες και επιστήμονες, με κεντρικό πρόσωπο τον αστροφυσικό και κιθαρίστα των Queen δρα Μπράιαν Μέι, οι οποίοι ξεκίνησαν την πρωτοβουλία τους από το 2014, έδωσαν στη δημοσιότητα μία διακήρυξη (100x Asteroid Declaration), με την οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά 100 φορές τις έως τώρα προσπάθειές της για την ανίχνευση των αστεροειδών.

Είναι ενδεικτικό ότι, προ ημερών, -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ένας από τους διοργανωτές και κορυφαίος αστροφυσικός, ο καθηγητής Άλαν Φιτζσίμονς του Πανεπιστημίου Queen του Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, προειδοποίησε ότι το χτύπημα ενός αστεροειδούς δεν είναι θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.

Έως σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 1.800 δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα, που οι τροχιές τους μπορεί να διασταυρωθούν με της Γης. Αλλά πολλά άλλα υπάρχουν και δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη, με συνέπεια να μην μπορεί να αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας ολέθριας έκπληξης.

«Οι αστρονόμοι βρίσκουν κοντινούς αστεροειδείς κάθε μέρα και οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι. Αλλά υπάρχει πάντα η ποθανότητα η επόμενη Τουγκούσκα να μας καταλάβει εξαπίνης. Μολονότι είμαστε πια πολύ καλύτεροι στο να βρίσκουμε μεγαλύτερους αστεροειδείς, αυτό δεν μας ωφελεί αν είμαστε απροετοίμαστοι να κάνουμε κάτι γι' αυτούς», ανέφερε ο Φιτζσίμονς.

Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με αφορμή την μέρα των αστεροειδών, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που θα παρατηρεί το νυχτερινό ουρανό αποκλειστικά για τέτοιες απειλές. Μελλοντικά θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο τέτοιων τηλεσκοπίων.

Παράλληλα, η ESA και η NASA σχεδιάζουν αποστολές σε αστεροειδείς τα επόμενα χρόνια, για να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες «χειραγώγησής» τους, σε περίπτωση που χρειασθεί στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα