Παιδί στην εφηβεία


Η εφηβεία είναι μια περίοδος που θα δοκιμαστούν οι αντοχές και τα όρια σας. Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα των παιδιών, προκαλούν αλλαγές στη διάθεση και τα συναισθήματά του, δημιουργώντας πολλές φορές προστριβές και καβγάδες.

Όποια και αν είναι η αιτία που προκαλεί και πυροδοτεί το θυμό, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που συμβαίνει σε όλους! Δεν είναι κακό ή λάθος να νιώθουμε θυμωμένοι, αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τόσο το θυμό όσο και τον εαυτό μας.

Αποφύγετε να κάνετε τα εξής:

1. Να παρασύρεστε

απο αυτά που λενε τα βιβλία για γονείς

Πολλές φορές τα βιβλία είναι χρήσιμα γιατί σας δίνουν μία οπτική που δεν είχατε υπολογίσει, αλλά πολλές συμβουλές ίσως να μην ταιριάζουν σε εσάς και αυτό να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας και να σας προκαλέσει πρόσθετο άγχος. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Διαλέξτε τι θα ακολουθήσετε, φιλτράρετε τις συμβουλές και αποφασίστε τι από όλα θα κάνετε. Μην ξεχνάτε πως εσεις ξέρετε καλύτερα τι είναι πιο σημαντικό για εσάς και την οικογένειά σας.

2. Βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπακοή και την ελευθερία

Μπορεί να παθαίνετε πανικό κάθε φορά που το παιδί σας «παραστρατεί» από τους αυστηρότατους κανόνες που έχετε θέσει. Αντίθετα, μπορεί να αποφεύγετε να έρθετε σε σύγκρουση γιατί νομίζετε ότι κάτι τέτοιο θα διώξει μακριά το παιδί. Βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην υπακοή και την ελευθερία. Κανένα άκρο δεν είναι σωστό.

3. Μην τρελαίνεστε με ασήμαντες μάχες

Μπορεί να διαφωνείτε με τα καινούρια ρούχα της έφηβης κόρης σας ή με το χόμπι του έφηβου γιου. Πριν επέμβετε δραστικά, πάρτε μία ανάσα. Αν κάτι δεν βάζει την υγεία του παιδιού σας σε κίνδυνο, μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά ελεύθερα να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να μάθουν από τις συνέπειες . Να θυμάστε ότι η αποτυχία και η απογοήτευση, είναι μέσα στη ζωή .
Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για τα παιδιά σας για να τα βοηθήσετε στην εφηβεία. Ακόμα και αν σας φέρνουν αντιρρήσεις, εσείς είστε η σταθερά τους και η ασφάλειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα