Παζάρια στο Eurogroup - Τι ζητά η Ελλάδα


Στο Eurogroup είναι στραμμένα τα βλέμματα, με το ζήτημα της Ελλάδας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Η Ελλάδα φαίνεται να ζητά κάτι παραπάνω από τα 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που προβλεπόταν αρχικά, ενώ συζητείται ο τρόπος γραφής των συμπερασμάτων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

και το χρέος.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα του χρέους αλλά στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2022, με την Αθήνα να πιέζει για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%.

Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου. Κατ' αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα