Πολιτικό σχέδιο για τη θεσμική και λειτουργική εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ


«Το παλιό καθεστώς έχει τελειώσει», βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει η θεσμική και λειτουργική εξυγίανση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, με θέμα τις εξελίξεις που αφορούν στη διοίκηση και λειτουργία του Φορέα.Τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά την επιστημονική του εγκυρότητα και τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούσε, αποτέλεσε ταυτόχρονα

«την επιτομή φαινομένων πελατειακής λογικής, αδιαφανούς διαχείρισης και διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας», για τα οποία «δεν έχουν συλλογική ευθύνη οι εργαζόμενοι».

Η θεσμική και λειτουργική εξυγίανση του Φορέα, τόνισε, θα προχωρήσει με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και ασφαλιστικές δικλείδες, που θα εγγυώνται την απόλυτα διαφανή και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και την οριστική «απεξάρτηση» από τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.

«Έχουμε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε που αναβαθμίζει τον επιστημονικό του ρόλο και την επιχειρησιακή του ικανότητα, υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο αυτό δεν εμπεριέχει τη λογική του ρεβανσισμού και της δημιουργίας κλίματος εργασιακής ανασφάλειας. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να απειληθεί καμία θέση εργασίας και στην περίπτωση που προκύψει μέσα από το νέο οργανόγραμμα πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό, θα αξιοποιηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπου οι ανάγκες είναι πολλές. Ζήτησε από τους εργαζόμενους να συνεργαστούν με τον πρόεδρο και το ΔΣ του φορέα, ώστε «να ανοίξει μια νέα περίοδος ειλικρινούς συνεργασίας και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης χωρίς ναρκοθετήσεις και υπονομεύσεις».

Η πολιτική ηγεσία, είπε ο υπουργός, αντιμετωπίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ένα κρίσιμο φορέα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε και στην υποχρέωση κάλυψης αναγκών στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα, με την πρόσληψη μόνο του 50% των γιατρών-νοσηλευτών μέχρι στιγμής, να ανοίξουν 50 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να υποδιπλασιαστούν τα κλειστά κρεβάτια στο Λεκανοπέδιο όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ανέφερε ότι προωθείται ένα άλλο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη χώρα, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση για το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να σταματήσει «η συναλλαγή με ΜΜΕ για το μοίρασμα της διαφημιστικής «πίτας» και να κοπεί ο «ομφάλιο λώρος» του ΚΕΕΛΠΝΟ με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τις εξυπηρετήσεις "ημετέρων"». Δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σε αντίθεση με πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει παρέμβαση ευνοιοκρατίας στις προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη και ότι με το σχέδιο εξυγίανσης θα αποκατασταθεί το κύρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του που προσφέρει τις υπηρεσίες του με εντιμότητα και αξιοπρέπεια».

Οι εργαζόμενοι έθεσαν στην πολιτική ηγεσία ζητήματα που προκύπτουν μετά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση την οποία δεν αναγνωρίζονται οι θέσεις των υπεύθυνων γραφείων και επισήμαναν την ανάγκη να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα, καθώς και να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση για το μεταβατικό διάστημα που μεσολαβεί έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του νέου Οργανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, τόνισαν ότι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση του νέου οργανογράμματος του Φορέα.

Οι υπουργοί απάντησαν ότι θα συζητήσουν με το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα και θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα να μη ζητηθούν αναδρομικές περικοπές. Σχετικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη δημιουργία του νέου οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόνισαν ότι αφού καταρτιστεί το αρχικό σχέδιο θα ακολουθήσει ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, στην οποία ο Σύλλογος θα έχει τη ευχέρεια να καταθέσεις τις προτάσεις του.Πρόσθεσαν, επίσης, ότι θα εξεταστεί η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στη σύνθεση του ΔΣ του Οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας.

«Θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο και θα κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Έχουμε αίσθηση των πραγμάτων και θέλουμε να βοηθήσουμε, εξομαλύνοντας τις σχέσεις μας με τη Διοίκηση», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει πιο συχνή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΚΕΕΛΠΝΟ για να συζητηθούν διεξοδικότερα τα τρέχοντα θέματά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα