Πόσο μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή


Το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας ξεπερνά τα 700 δισ. Ευρώ, τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, ο Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζερεφός, μία προσωπικότητα διεθνούς κύρους με σημαντική επιστημονική συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του όζοντος.

Η Ελλάδα

υπογράμμισε ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκπονήσει ένα σημαντικό στρατηγικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η προσαρμογή μειώνει το ποσό (των 700 δισ. ) στη μέση , αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο οφείλεται στο ότι θα πληγούν βασικοί τομείς της οικονομίας μας, με προεξέχοντα τον τομέα της γεωργίας, των ιχθυοκαλλιεργειών και της ιχθυοπαραγωγής στη χώρα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός - υπάρχει και ένα θέμα με τα ύδατα, διότι οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να μειωθούν, να συνεχίσουν να μειώνονται, ήδη έχουν έχουν μειωθεί 20% στη Δυτική Ελλάδα και είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας, ούτως ώστε να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα στην στρατηγική?, δηλαδή δράσεις που απαιτούνται για να προστατευθούν οι πολίτες, οι περιουσίες και η υγεία τους και η οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κάθε περιφέρεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Όπως σημείωσε, η περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει το θέμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού και την υφαλμύρωση ορισμένων παράκτιων υδάτων και αγροτικών καλλιεργειών, έχει προβλήματα σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία φαινόμενα.

Επομένως συνέχισε - υπάρχουν αρκετά θέματα μαζί με το πολύπλοκο της τοπογραφίας της περιοχής που χρειάζεται να εκπονηθούν σωστά σχέδια, να προκηρυχθούν τα σωστά έργα, ούτως ώστε μέσα στις προσεχείς δεκαετίες να θωρακιστεί και η Μακεδονία, αλλά και όλες οι περιφέρειες της χώρας μας απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή?.

Αναφερόμενος στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων ο κ. Ζερεφός είπε ότι τα καθιστά πιο επικίνδυνα. για δύο λόγους. Πρώτον, διότι όπως είπε υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να τα αψηφούν (...). Αψηφούν το ρυάκι που μετά θα γίνει ποτάμι και μετά θα γίνει χείμαρρος και έναν χείμαρρο δεν μπορεί να τον διαβεί κανείς με ένα αυτοκίνητο 4χ4, διότι πάνω από 40 πόντους βάθος του χειμάρρου είναι τόσο ορμητικός ώστε δεν μπορεί να συγκρατηθεί κανένα όχημα και θα παρασυρθεί με κίνδυνο να πνιγούν οι επιβάτες του.

Είναι λοιπόν και το θέμα της Παιδείας ως βασικό εργαλείο για την κατανόηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και σύμφωνα με τον καθηγητή, αναγκαία είναι η εκπαίδευση των μικρών παιδιών και των ενηλίκων πάνω σ' αυτό το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα