Προς "ναυάγιο" και η Διάσκεψη της Δευτέρας(;)


Της Βούλας Μαλαίνου

Προς "ναυάγιο" φαίνεται πως οδηγείται και η δεύτερη Διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ κάθετα αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την "κουτσή" τροπολογία, που κατέθεσε νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας και η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών

θα προκύπτει με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και της ΓΓ Ενημέρωσης, κόντρα στο "βέτο" του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Η πρώτη αντίδραση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, είναι αρνητική. Πηγές από την Πειραιώς τονίζουν στο pagenews.gr, ότι η ΝΔ επιμένει σε κατάργηση του νόμου Παππά και όχι σε αναστολή, που σημαίνει πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς τις προϋποθέσεις, που έχει θέσει, προκειμένου να πει το "ναι" στη σύσταση του ΕΣΡ.

Πιο αναλυτικά, η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα

Στο μεταξύ, ενστάσεις για την νέα τροπολογία παρατηρούνται και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, έτσι ώστε να απεμπλακεί από το αδιέξοδο, που η ίδια έχει προκαλέσει με τους χειρισμούς της ως προς την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι ο νόμος Παππά δεν πέφτει, απαντώντας ουσιαστικά στον όρο της ΝΔ για πλήρη κατάργηση, τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στην θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη "μάχη", που παίζεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή για το "μοίρασμα" της τηλεοπτικής πίτας . Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι η γνώμη του ΕΣΡ θα είναι δεσμευτική για τον ίδιο, ενώ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του τιμήματος.

«Φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».


Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία, ο κ. Παππάς εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε».

«Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά, που θα πρέπει να εισπραχθούν. Όπως υποστήριξε θα «πρέπει να συζητήσουμε πως το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν, και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα θα εισπραχθούν».

«Εάν ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις που υπήρξαν με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15 ως είχε. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν εν μέρει και άλλα κόμματα. 9 άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, 8 άρθρα ψήφισε η Ένωση Κεντρώων. Υπάρχει μια βάση συναινέσεων. Δεν πέφτει ο νόμος Παππά. Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι το “αιτιολογημένη γνώμη” του ΕΣΡ και γίνεται “σύμφωνη”», είπε ο υπουργός στο ΣΚΑΪ, προτού καταθέσει την τροπολογία, ενώ τόνισε μάλιστα πως το ΕΣΡ δεν νομοθετεί και μόλις συγκροτηθεί θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης.

«Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση και τη Δευτέρα θα είναι μια προσπάθεια εκτροπής από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή παρανομούμε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Σε πανικό η κυβέρνηση

Πάντως, στο Μαξίμου ακόμα... "χωνεύουν" τη δημοσκόπηση-κόλαφο της Public Issue, η οποία καταγράφει προβάδισμα 24 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, με βάση τα ευρήματα του Οκτωβρίου, μήνας, όπου οι εξελίξεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Η Αριστερά βλέπει τα ποσοστά της να "καταποντίζονται", γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η απόφασή της να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα "διαπλεκόμενα επικοινωνιακά συστήματα", όπως διατεινόταν, της γύρισε "μπούμερανγκ", οδηγώντας μάλιστα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πρώτη γραμμή.

... Ανοίγει η "κάνουλα" του ανασχηματισμού

Μετά και το σημερινό "σκόπελο", ο πρωθυπουργός αναμένεται από μέρα σε μέρα ή ακόμα και από ώρα σε ώρα να πατήσει το "κουμπί" των ανατροπών. Δηλαδή να ανακοινώσει τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος με βάση τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις όλο και μετατίθεται χρονικά. Πληροφορίες του pagenews.gr λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει άλλα χρονικά περιθώρια, συνεπώς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ, θα έχει ανακατέψει την τράπουλα.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης είχαν μεταφερθεί για μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ύστερα από την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για το νόμο Παππά. Η αποκάλυψη όμως για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για αποσχίσεις και συνενώσεις υπουργείων, τα οποία είχαν σταλεί την περασμένη εβδομάδα στο ΣτΕ για έλεγχο, "ξαναγέννησσαν" σενάρια ανασχηματισμού. Στο Μαξίμου οι διεργασίες είναι "πυρετώδεις", καθώς η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης άλλαξε τα πλάνα του κ. Τσίπρα, ο οποίος πίστευε πως ο νόμος Παππά είναι ο "κρυφός άσσος" στο μανίκι του. Οι τελευταίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο βρίσκουν την Αριστερά σε πολύ δύσκολη θέση, σε πανικό και αμηχανία.

Τη στιγμή που παραμένει στον "αέρα" η υπόθεση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και το κυριότερο, ο κίνδυνος καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ό,τι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει πάση θυσία την «προβολή» του νέου «αφηγήματος» προς τους φορολογούμενους, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ακόμη και στους πλέον στενούς συνεργάτες του ότι ισχύει στο ακέραιο καταρχάς, αυτό που είχε πε,ι όταν κέρδισε για τρίτη φορά στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015: «όλοι κρίνονται».

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη, μέχρι να «απεγκλωβιστεί» από τις συγκρούσεις περί των καναλιών και να στραφεί στην ενίσχυση της κυβέρνησής του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις εμφανείς δυσκολίες του φετινού χειμώνα… Από την ερχόμενη Παρασκευή, όμως, ούτως ή άλλως ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δομικό ανασχηματισμό. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θεωρεί κρίσιμο το διάστημα μεταξύ 7ης και 10ης Νοέμβρη, για την ανακοίνωση του νέου σχήματος, αλλά των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επόμενο εξάμηνο….

Το σίγουρο μάλιστα είναι ότι το σήμα για ανασχηματισμό το έχουν δώσει και οι εταίροι. Εδώ βέβαια "κολλάνε" και οι διορθωτικές "πινελιές" του πρωθυπουργού στα υπουργεία. Το "σπάσιμο" του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οδηγεί στο διαχωρισμό του τομέα της ενέργειας, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πού θα πάει ο Πάνος Σκουρλέτης, όποτε γίνει ο ανασχηματισμός, αφού ο ίδιος έχει αρνηθεί μάλιστα να αναλάβει τα ηνία του Περιβάλλοντος.

Τονίζεται δε πως οι εταίροι ζητούν επίμονα την απομάκρυνση του υπουργού, καθώς, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, βάζει "μπλόκο" στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Σκουρλέτης έχει κάνει επίμαχες δηλώσεις όπως "να μην πουληθεί η ΔΕΗ για ψίχουλα", "τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα", "να λέμε την αλήθεια στο λαό", έχοντας προκαλέσει την αντίδραση και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο τελευταίος απομάκρυνε τον υπουργό από τις διαβουλεύσεις για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ορίζοντας δική του διαπραγματευτική ομάδα, προκειμένου να γίνει το deal με τους Αζέρους.

Keywords
public issue, ΕΣΡ, ψηφοφορία, βουλη, νεα δημοκρατια, σημαίνει, νέα, ΠΑΣΟΚ, λύση, public, issue, συριζα, τσιπρας, ηνία, δεη, πουκάμισα, δεσφα, deal, μυστικες δημοσκοπησεις, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, δημοσκοπηση, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, ενωση κεντρωων, ηνία, βημα, γνωμη, κοντρα, πειραιως, πλαισιο, σημερινη, ωρα, public, αμηχανια, αρθρα, αποκαλυψη, βγαινει, βομβα, γεγονος, γινει, γινεται, δεσφα, δευτερα, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, εν μερει, εξελιξη, ιδια, ιδιο, ειδος, υποθεση, ισχυει, θυσια, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαξιμου, ομαδα, ουσιαστικα, πεμπτη, πετρα, πιτας, πρωι, ρυθμιση, σαφης, σιγουρο, συζητηση, συζητησουμε, σχεδια, τριτη, φορα, χρονικα, ψηφοφορία, deal, εφαρμογη, ενωση, issue, κυριακου, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, public issue, σημαίνει, σημα, σκηνη
Τυχαία Θέματα