Παραδοχή Τσακαλώτου: Το ΔΝΤ μας ζητεί και άλλα μέτρα, εμείς λέμε όχι


Στην ωμή παραδοχή ότι το ΔΝΤ ζητεί επιπρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει με άλλα μέτρα τη διαφωνία του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός

του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρώπης να είναι στις δικές μας πλάτες. Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, έχοντας νομοθετήσει και πράγματα που τα θεωρούσαμε παράλογα ή αντικειμενικά. 'Αλλωστε, τόσο εμείς όσο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούμε ότι το στόχο του 3,5% τον φτάνουμε και χωρίς νέα μέτρα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός

Μάλιστα, ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ταμείου. "Εμείς και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Μας λέει το ΔΝΤ ότι κάτι τέτοιο κάνει κακό για την οικονομία. Το ΔΝΤ όμως προσθέτει ότι αν εσείς συμφωνήσετε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, εμείς θα σας αναγκάσουμε να πάρετε περισσότερα μέτρα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρώπης, τα βάζουν με την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και προχώρησε στην κατάθεση μιας ριζοσπαστικής πρότασης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος μονίμως το τελευταίο διάστημα τονίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα", τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Η πρόταση για τα πλεονάσματα

Ο ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, με αντάλλαγμα να κατευθύνεται το δημοσιονομικό περιθώριο σε μείωση φόρων για ΜμΕ.


"Αφού για κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους, αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση: Μειώστε μας τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθύνεται μόνο σε μείωση φόρων και άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους", υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το χρέος

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι "αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017- αρχές του 2018". "Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Περιμένουμε συζήτηση μετά τις 5/12 για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν οι Ευρωπαίοι ξανακλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω αυτό δεν θα είναι κακό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη", είπε.

Οι διαπραγματεύσεις

Σχετικά με το σκέλος των εν εξελίξεις διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα. Ειδικότερα στα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.

"Παρ' όλο που έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, εκτός των καλύτερων πρακτικών. Έχουν χρέος προς τους ευρωπαίους πολίτες, να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα", επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστο Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα