Πρωτοποριακό: 16χρονη δημιούργησε εφαρμογή που σώζει από την τύφλωση


Το όνομά της είναι Κάβγια Κοπαράπου και σίγουρα έχει συνδεθεί με μία πρωτοποριακή ανακάλυψη. Το 2016 η 16χρονη αποφάσισε να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο αντιμετωπίζοντας τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως σε ηλικίες 20 ως 65. Το ζήτημα είναι και προσωπικό, καθώς είναι η ασθένεια από την οποία πάσχει ο παππούς της, ο οποίος έμεινε στην Ινδία όταν οι γονείς της αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ όπου εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας.

Η 17χρονη πλέον Κάβγια

αναφέρει ότι η ιδέα να δημιουργήσει την εφαρμογή γεννήθηκε από το γεγονός ότι στην Ινδία δεν υπάρχουν αρκετοί οφθαλμολόγοι για να βοηθήσουν ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το αποτέλεσμα είναι, πολλά άτομα να μαθαίνουν ότι πάσχουν από τη νόσο πολύ αργά, όταν δεν είναι πια αντιμετωπίσιμη. «Ετσι σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα απλό διαγνωστικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με στοιχειώδεις γνώσεις ιατρικής τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο και εν συνεχεία να παραπέμψουν στον οφθαλμίατρο μόνον όσους έχουν ανάγκη».


Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», εξηγεί ότι το σύστημα λειτουργεί ως εξής: με τη βοήθεια φακών που συνδέονται στην κάμερα του κινητού λαμβάνονται κοντινές φωτογραφίες των οφθαλμών του ασθενούς. Η Κάβγια ενσωμάτωσε μία εφαρμογή που διαθέτει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να αναλύει φωτογραφίες την οποία εν συνεχεία τροποποίησε ώστε να εντοπίζει ενδείξεις χαρακτηριστικές της νόσου. Αφού λοιπόν η εφαρμογή αναλύσει τις φωτογραφίες βγάζει και τη «διάγνωση».

H νεαρή παρακολουθεί το λύκειο Τόμας Τζέφερσον για Επιστήμη και Τεχνολογία στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει μαθήματα υψηλού επιπέδου σε πληροφορική, επιστήμες και τεχνολογία. Οπως η ίδια εξηγεί, ήταν τα μαθήματα του σχολείου σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που τη βοήθησαν να προχωρήσει στο σχέδιό της. «Εκεί έμαθα», λέει, «ότι το ξεκινήσεις από ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων για να αναζητήσεις μετά επαναλαμβανόμενα υποσύνολα και σχήματα, είναι η ιδανική δουλειά για να την αναθέσεις στην τεχνητή νοημοσύνη».

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αφορούν αρχικά το κόστος, που είναι χαμηλότερο από τριάντα δολάρια. Επιπλέον είναι εύκολη στη χρήση της, γιατί τα μόνα που απαιτούνται είναι ένα smartphone και ένας φακός που μπορεί να τυπωθεί σε 3D.

Το ίδιο σύστημα έχει δυνητικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τροφοδοτηθεί με επαρκή στοιχεία. Η Κάβγια λέει ότι μέσω της εφαρμογής της θα μπορούσαν ένα διαγνωστούν προβλήματα του αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης ακόμα και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η 17χρονη δεν σταμάτησε όμως εκεί. Εκτός από την εφαρμογή, δημιούργησε και μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία κλήθηκε να παρουσιάσει στον περασμένο Οκτώβριο στον Λευκό Οίκο.

«Ίδρυσα την οργάνωση πριν από δύο χρόνια με σκοπό να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να πλησιάσουν την πληροφορική. Κυρίως όσα για οικονομικούς λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία». Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά κατάφερε να πείσει εταιρίες, όπως η Google και η Amazon, να χαρίσουν από ένα τάμπλετ σε όλα τα κορίτσια του προγράμματος που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και από το σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα