Πρωτότυπο εργαστήριο κατασκευών στην Αθήνα

11:29 8/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Το πρώτο εκπαιδευτικό makerspace (εργαστήριο) στην Ελλάδα, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα ιδρύθηκε πριν από εννιά μήνες, στην Αθήνα, στην περιοχή της Καισαριανής, από μια παρέα τριών νέων επιστημόνων.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εκ των ιδρυτών, ο Ηλίας Σαλπιέλ «ξεκινήσαμε λίγοι αλλά όσο προχωράμε γινόμαστε περισσότεροι. Είμαστε ανοιχτοί στον καθένα που έχει το μεράκι και τις γνώσεις για να έρθει

μαζί μας».

Το makerspace είναι ένας εκπαιδευτικός χώρος που παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε δωρεάν εργαστήρια κατασκευαστικών τεχνολογιών. «Παρέχουμε ανοιχτή πρόσβαση σε ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνολογίες, όπως 3D εκτύπωση, ρομποτική, κοπή βινυλίου, κοπή laser, αλλά διαθέτουμε και ξυλουργείο, εργαλεία αργυροχρυσοχοΐας και ραπτομηχανές», λέει ο κ. Σαλπιέλ και προσθέτεί: «Παρέχουμε επίσης και μια ποικιλία από εκπαιδευτικά σεμινάρια και μαθήματα. Το makerspace προσφέρει όλα τα εφόδια για να καλλιεργήσει κανείς τις δεξιοτεχνίες του και έχει εξελιχθεί μια λύση στην κρίση, διότι δίνει σε κάποιους την ευκαιρία να βρούνε επαγγελματικές ευκαιρίες αφού μαθαίνουν μια 'τέχνη' που έπειτα εφαρμόζουν στον χώρο μας για δική τους χρήση. Υπάρχουν βέβαια και οι χομπίστες θα λέγαμε που απλώς θέλουν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους».

Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο βασικοί άξονες του εγχειρήματός τους είναι η εκπαίδευση, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και η σύσταση μιας κοινότητας από ανθρώπους που θέλουν να δημιουργούν με τα χέρια και να ανταλλάσσουν γνώσεις.

«Είναι ένας χώρος που εμπνέει τη συνεργασία και προωθεί κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσα από την κατασκευή φυσικών αντικειμένων. Προσφέρουμε διαφόρων ειδών εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όσους δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα. Εμείς εστιάζουμε στην χειρονακτική εργασία διότι λείπει από τις ζωές μας. Υπάρχουν πολλοί χώροι και τρόποι για να εμπλακεί κάποιος με λογισμικά, application κ.α., ωστόσο η δουλειά με τα χέρια κι ό,τι έκαναν οι παππούδες μας δεν υπάρχει πια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μας βρούνε στο www.athensmakerspace.gr και να επικοινωνήσουν μαζί μας», επισήμανε ο κ. Σαλπιέλ.

Τα μαθήματα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το περιεχόμενο και ο αριθμός των συμμετεχόντων φτάνει τους 5 έως 10, που επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας. «Έρχονται πολλοί νέοι, αλλά και αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας» συμπληρώνει ο κ. Σαλπιέλ και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εργαστήρια τέτοιου τύπου σε σχολεία που θα απευθύνονται σε μαθητές. Ήδη, έχουμε επισκεφτεί ένα δημοτικό και τα παιδιά έπειτα από το μάθημα ξυλουργίας έφτιαξαν κάποιες κατασκευές. Οι αντιδράσεις τους ήταν μοναδικές και μπορώ να πω μας εξέπληξαν. Ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα, ικανοποιημένα και εντυπωσιασμένα τα παιδιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα