Ρένα Δούρου: Επιστολή σε όλους τους δημάρχους Αττικής για τα αντιπλημμυρικά


"Απόψεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της δυσφήμισης" συνεχίζει στην επιτολή που απέστειλε προς όλους του Δημάρχους Αττικής η Ρένα Δούρου σχετικά με την αντιπλημμυρική πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

«Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες δοκιμασίας των συμπολιτών μας, οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όπως έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας», αναφέρει μεταξύ

άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής.

Αναλυτικά, ακολουθούν τα σημεία που παρέθεσε η Περιφερειάρχης:

- Επιχειρούμε μεγάλες παρεμβάσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου, και όχι αποσπασματικού, στρατηγικού σχεδιασμού. Ειδικότερα το πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής στηρίζεται σε στρατηγική μελέτη που έχει υποδείξει με επιστημονικό τρόπο τα σημεία παρέμβασης στα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σύνθετα αντιπλημμυρικά έργα. Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή από την Γενική Γραμματεία Υδάτων εκπονείται β΄ φάση μελέτης που αφορά την αντιπλημμυρική στρατηγική σε επίπεδο περιφέρειας και το οποίο θα αξιοποιηθεί για τον επανασχεδιασμό όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επιπρόσθετα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής εκπονείται μελέτη για την Δυτική Αθήνα στην οποία εντοπισμένα υπάρχουν σοβαρά κατά καιρούς πλημμυρικά φαινόμενα για τα οποία δεν είναι εφικτές λύσεις συμβατικού τύπου και για τα οποία η μελέτη θα εμφανίσει παρεμβάσεις εκτός αστικού ιστού.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προχωρά στη βάση σχεδίου, μέσα από συνολικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Ένα παράδειγμα: ολοκληρωμένη παρέμβαση αποτελεί το νότιο μέτωπο με τα έργα του Φαληρικού, Θεσσαλονίκης, Χαμοστέρνας, με την προσθήκη του ρέματος Κυκλοβόρος, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ασπίδα αντιπλημμυρικής προστασίας της Αθήνας, του Ρέντη, της Καλλιθέας – Μοσχάτου.

- Στο ΠΕΠ Αττικής υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συνολικού ποσού 80 εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα έχει ενταγμένα 18 έργα σε απόλυτη ωριμότητα συνολικού ποσού 65 εκατομμυρίων.

- Οι αντιπλημμυρικές μελέτες απαιτούν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης που εκκινεί από υποστηρικτικές μελέτες έως την αδειοδότηση και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης (για τη συγκεκριμένη περιοχή η μελέτη ξεκίνησε το 1996). Σήμερα, ο συνολικός χρόνος, χωρίς προσφυγές, είναι περίπου 8 χρόνια για μεγάλους αποδέκτες ομβρίων (μελέτη, οριοθέτηση ρέματος διαδικασίες έγκρισης από αποκεντρωμένη, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, υπουργεία, αποκεντρωμένη όταν απαιτούνται έργα διευθέτησης, απαλλοτριώσεις, δασαρχείο, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αρχαιολογία, έγκριση αποδέκτη ομβρίων στη θάλασσα, υπουργείο οικονομικών, τέλος δημοπράτηση). Το κυριότερο όμως είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια αλλά άλλοι φορείς της Πολιτείας.

- Προχωρά η ωρίμανση μεγάλων έργων που είχαν μείνει ημιτελή στα υπουργεία όπως το έργο της Χαμοστέρνας, το έργο στην εθνική οδό στο Χαϊδάρι που εκτελείται ενώ προχωρεί την ωρίμανση του έργου Κατερίνη -Σούρες, του έργου παραλίας Περάμου.

- Έχουν γίνει αποδεκτά όλα τα αιτήματα των Δήμων για αντιπλημμυρικά έργα που φυσικά είναι μικρότερης εμβέλειας ενώ δρομολογούνται από την ίδια την Περιφέρεια για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και τέτοιου μεγέθους έργα όπως οι αποδέκτες των ομβρίων, όπως το έργο Σούρες – Αγία Αικατερίνη.

- Στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας είναι ενταγμένα 163 έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 508 εκατ. ευρώ. Συνολικά αυτό σημαίνει το 23,5% του προϋπολογισμού της περιφέρειας Αττικής. Το επιχείρημα ότι δήθεν δαπανούνται χρήματα για άλλους σκοπούς, δεν ευσταθεί. Να προστεθούν εδώ και τα 18 αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στο ΠΕΠ Αττικής.



Ο πίνακας αυτός αφορά το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αποτυπώνεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2018.

Από αυτά τα 152 έργα εκτελούνται σήμερα 84 –δηλαδή είναι είτε υπό δημοπράτηση, είτε δημοπρατημένα, ή εκτελούμενα. Στην Δυτική Αττική εκτελείται 1 είναι δημοπρατημένα 4 και υπό δημοπράτηση 5.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Περιφέρεια υπήρχαν 95 αντιπλημμυρικά συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ. Από αυτά 12 στην Δυτική Αττική προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων.

Σήμερα ωριμάζουν και προχωρούν (170 έργα: 152 ΠΕΕ & 18 ΠΕΠ Αττικής) συνολικού προϋπολογισμού 550.697.466,1 εκ. ευρώ) και για την Δυτική Αττική 20 έργα 58 εκ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικά, κρίσιμα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στους αποδέκτες των ομβρίων. Ειδικά δε για την Δυτική Αττική η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα σημάνει αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα