Ρύπανση στον Σαρωνικό: Η τεράστια οικολογική καταστροφή όπως καταγράφηκε από drone (vid)


Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και ένα βίντεο που τραβήχτηκε από drone αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος της ρύπανσης, καταγράφοντας εικόνες πάνω από την Πειραϊκή, το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο και άλλες περιοχές.

Οι εικόνες που καταγράφει το βίντεο του «drone» αποκαλύπτουν το μέγεθος και την έκταση της ρύπανσης στις ακτές του Πειραιά, κυρίως, μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Όπως φαίνεται στο

βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Protothema.gr, η θαλάσσια ρύπανση έχει επεκταθεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο, με το μαζούτ να έχει σχεδόν βγει στην στεριά, ενώ τα ειδικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της απορρύπανσης.

Σε διάφορα σημεία, σε όλες τις περιοχές από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, για περιορισμό της ρύπανσης.

Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το κολύμπι

Σε διάφορα σημεία, σε όλες τις περιοχές από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα, ώστε να περιοριστεί η πίσσα. Οι εργασίες καθαρισμού έχουν ξεκινήσει ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί απαγορεύεται το κολύμπι σε κάποιες παραλίες.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με την απόφαση ορίζει τις περιοχές που δεν θα επιτρέπεται το κολύμπι μετά την μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση:

Απαγορεύεται το κολύμπι σε παραλίες της Περιφέρειας Αττικής, που έχουν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα μέχρι την αποκατάστασή τους.

Το κολύμπι απαγορεύεται:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής απέναντι από το πέτρινο θέατρο Σεληνίων.
Μπροστά από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Σεληνίων και κατά μήκος της παραλίας επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Ζητείται επίσης να τοποθετηθεί ειδική σήμανση σε αυτές τις παραλίες από τους Δήμους. Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των παραλιών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Επείγουσα ανακοίνωση για τις παραλίες και από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ με την οποία ζητείται να μην κολυμπούν αλλά και να μην πηγαίνουν σε παραλίες με ρύπανση, όπου δηλαδή έχει εντοπιστεί η πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτοψία στις παραλίες της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας.

Η επίσκεψη έγινε για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά: «Συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».

Keywords
Τυχαία Θέματα