Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σεφέρης
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως Σεφεριάδη.
Το 1914, εποχή κατά την οποία άρχισε να γράφει τους πρώτους στίχους του, με το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου κατά τη θερινή περίοδο του έτους, η οικογένεια μετανάστευσε στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Σεφέρης ενεγράφη στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών, από το οποίο
Εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 14 Ιουλίου του 1918, η μητέρα του μαζί με τους δύο γιους και την κόρη της Ιωάννα (μετέπειτα σύζυγο Κ. Τσάτσου) μετέβη στο Παρίσι, όπου ο πατέρας τους Στέλιος εργαζόταν ως δικηγόρος. Ο Στέλιος Σεφεριάδης επιθυμούσε όλη η οικογένειά του να μεταφερθεί στο Παρίσι κι ο γιος του Γιώργος να σπουδάσει στη Γαλλική πρωτεύουσα.
Ο Γιώργος Σεφέρης έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1924, ασχολούμενος με τη λογοτεχνία: μεταφράσεις, αναγνώσεις γάλλων κλασικών και συγγραφή ποιημάτων, και αποκτώντας το πτυχίο της Νομικής, τον Οκτώβριο του 1921. Στη συνέχεια μεταβαίνει-τέλη Αυγούστου 1924, στο Λονδίνο για την τελειοποίηση των αγγλικών του εν όψει των εξετάσεων στο Υπoυργείο Εξωτερικών. Αν και επιχείρησε τελικά εγκατέλειψε την προσπάθεια απόκτησης διδακτορικού διπλώματος.
Τον Φεβρουάριο του 1925 επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας. Τον Ιούλιο του 1928 δημοσιεύει στη Νέα Εστία, επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης, το “Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ”, μετάφραση έργου του Βαλερί. Το 1929 συνοδεύει τον Εδουάρδο Εριό σε ταξίδι του στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η “Στροφή” και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934. Το 1933 ο πατέρας του, Στέλιος, εκλέγεται Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγγράφεται ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1934 ο Γ. Σεφέρης επιστρέφει στην Αθήνα και τον Ιανουάριο του 1935 αρχίζει η συνεργασία του με τις εκδόσεις Νέα Γράμματα, αναδημοσιεύοντας τη Στέρνα. Τον Οκτώβριο του 1936 διορίζεται πρόξενος στη Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1937 οπότε και μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών: ο ίδιος αρνείται πως ενεπλάκη σε ζητήματα λογοκρισίας του εσωτερικού τύπου, αλλά είχε ως αρμοδιότητά του τις επαφές με τις ξένες διπλωματικές αποστολές και τους ξένους ανταποκριτές.
Ο έρωτας του με την Μαρία Ζάννου (Μάρω) που ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών αποτέλεσε σκάνδαλο για την εποχή. Παντρεύτηκε με την Μάρω το 1941.
Το 1963, ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών: η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ενώ η επίσημη απονομή στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής, ο Σεφέρης προτάθηκε επίσημα το 1963 από τον Johnson, ενώ είχε προταθεί άλλες δύο φορές, το 1955 και το 1961 από τον Τόμας Στερνς Έλιοτ. Η επιλογή του, μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο, είχε την υποστήριξη όλων των μελών της Επιτροπής, με εξαίρεση ενός μέλους ο οποίος θεωρούσε πως το έργο του Σάμουελ Μπέκετ (βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969) είχε πιο θετική αποτίμηση από εκείνο του Σεφέρη.
Ο Σεφέρης επικράτησε στην τελική ψηφοφορία του Άγγλου ποιητή Ουίσταν Ώντεν και του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα (ο οποίος βραβεύτηκε, τελικά, με το ίδιο βραβείο το 1971). Ο γραμματέας της επιτροπής, Österlund, υποστήριξε πως η επιλογή Σεφέρη υπήρξε μια ευκαιρία να αποδώσουν έναν θαυμάσιο φόρο τιμής στη σύγχρονη Ελλάδα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έγγραφα φωτιά για τον "βίο και τη πολιτεία" της δημοσιογράφου που είχε προκαλέσει πάταγο στη Θεσσαλονίκη [photos]
- Ποια ασθένεια προλαμβάνει η κανέλα
- Απολογία ειδικού φρουρού: Ο τζόγος «όπλισε» το χέρι μου
- Αδιανόητη απόφαση από τον Παναθηναϊκό
- Εργοδότης εξανάγκασε εργαζομένους να επιστρέψουν το μισθό τους!
- Δημοσκόπηση: Πιάνει... ταβάνι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
- Γεννήθηκε μωρό γίγαντας - Έκπληκτοι οι γιατροί - Πόσο ζυγίζει και τι ύψος έχει (Photo)
- Θεσσαλονίκη: Φωτογραφίες από την γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο εργοτάξιο του μετρό που σκοτώθηκε ο χειριστής
- Αυτή την ώρα η κηδεία της Αγαθής Σιαμπάνη του Beau Rivage - Συνέδεσε το όνομά της με τις πιο λαμπρές σελίδες της πατρινής διασκέδασης
- H EINAΠ για το σοβαρό τραυματισμό ειδικευόμενου στο νοσοκομείο Ελπίς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Ο Μουρίνιο απάντησε στην επίθεση των οπαδών της Τσέλσι! (vid)
- Είδατε το γκολ που έβαλε ο Φετφατζίδης;
- Νέο τουρκικό παραλήρημα με φόντο το κυπριακό
- Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σεφέρης
- ''Πόρτα'' από Λοβέρδο σε Σκουρλέτη
- Ολλανδικές εκλογές: Μπροστά ο Ρούτε σε νέα δημοσκόπηση
- Επιμένει ο Μητσοτάκης στην ρητορική του για εκλογές
- Ερντογάν κατά Μέρκελ: Γιατί υποστηρίζεις τους τρομοκράτες;
- Ανασχηματισμός από Ράμα
- Χειρουργήθηκε με τις χειροπέδες στα χέρια
- Τελευταία Νέα Pagenews
- Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σεφέρης
- Ο Μουρίνιο απάντησε στην επίθεση των οπαδών της Τσέλσι! (vid)
- ''Πόρτα'' από Λοβέρδο σε Σκουρλέτη
- Ερντογάν κατά Μέρκελ: Γιατί υποστηρίζεις τους τρομοκράτες;
- Πρωτοβουλίες Βασιλειάδη για τη βία στα γήπεδα
- Είδατε το γκολ που έβαλε ο Φετφατζίδης;
- Ολλανδικές εκλογές: Μπροστά ο Ρούτε σε νέα δημοσκόπηση
- Ανασχηματισμός από Ράμα
- Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση της βίλας Ζωγράφου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγκόσμια και ευρωπαϊκή «πρωτιά» της Ελλάδας στις καισαρικές
- Brexit: Στο τέλος Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50 (video)
- Θέλει μόνιμα τον Αραούχο η ΑΕΚ, αλλά είναι... αλμυρός
- Ρέθυμνο: Χειροπέδες σε 42χρονο για φυτεία χασίς στον δήμο Μυλοποτάμου
- «Τα φάρμακα για το Πάρκινσον με έκαναν παιδόφιλο»
- Θρίλερ! Εξαφανίστηκαν τρεις Τούρκοι πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στην Ελλάδα
- Στο εδώλιο λόγω... Pokemon! Πως βρήκε τον μπελά του ο 22χρονος [vid]
- Πόσο θα ζουν οι άνθρωποι το 2030
- Unicef: Πάνω από 1.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο στην Υεμένη
- «Πρωτιά» της Ελλάδας στις καισαρικές -Τετραπλάσιο το ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο