Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου


Σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου:

Γεγονότα

1768: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της Βρετανικής Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopædia Britannica), η εγκυρότητα της οποίας αντέχει στο χρόνο και στην ψηφιακή εποχή.

1865: Επικυρώνεται η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος με την οποία καταργείται μια για πάντα η δουλεία.

1877: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.


1897: Το Λονδίνο γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο στους δρόμους της οποίας κυκλοφορούν ταξί

με άδεια.

1915: Συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας από τους βενιζελικούς Αλέξανδρο Ζάννα, Περικλή Αργυρόπουλο και Παμίκο Ζυμβρακάκη.

1916: Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι επονομαζόμενες Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανική Αυτοκρατορία, Αυστροουγγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία) καταλαμβάνουν το Βουκουρέστι.

1917: Η Φινλανδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1933: Ο Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μ. Γούσλι αποφαίνεται ότι το μυθιστόρημα «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις δεν είναι προσβλητικό.

1944: Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ επιτίθενται στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στο πλαίσιο των Δεκεμβριανών.

1953: Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ολοκληρώνει τη συγγραφή της αμφιλεγόμενης Λολίτας.

1982: Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Ιρλανδίας τοποθετεί βόμβα σε παμπ που συχνάζουν Βρετανοί στρατιώτες στην πόλη Μπαλικέλι της Βόρειας Ιρλανδίας. Σκοτώνονται 11 Βρετανοί στρατιώτες και έξι πολίτες.


1987: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει 6-1 τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα.

1989: Η σφαγή του Μόντρεαλ. Στην Πολυτεχνική Σχολή του Καναδά ένας ένοπλος φανατικός αντιφεμινιστής δολοφονεί 14 νεαρές γυναίκες.


1991: Στην Κροατία, οι δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίζουν το Ντουμπρόβνικ.

1992: Τουλάχιστον 1500 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές που προκλήθηκαν από την απόφαση της κατεδάφισης του τέμενος Μπαμπρί στην πόλη Ayodhya της Ινδίας.

2008: Εκτεταμένα επεισόδια ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Γεννήσεις

1778: Γκέι Λουσάκ, Γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό.

1878: Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο Γεωργιανός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. Πρόκειται για την ημερομηνία γέννησης σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Ο Στάλιν συνέβαλλε στη διαμόρφωση των γνωρισμάτων που χαρακτήρισαν το νέο σοβιετικό καθεστώς αλλά και τα υπόλοιπα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, που συνολικά αντιπροσώπευσαν ένα πολιτικό σύστημα τον «υπαρκτό σοσιαλισμό». «Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία. Η εξόντωση εκατομμυρίων είναι στατιστική», έχει δηλώσει ο Στάλιν –«εμπνευστής» των γκουλάγκ– των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, καταστολής και τιμωρίας εκατομμυρίων πολιτών που έτυχε να βρεθούν ως αντιφρονούντες στο δρόμο του «Πατερούλη» και των συν αυτώ.

1920: Ντέιβ Μπρούμπεκ, Αμερικανός τζαζίστας.

Θάνατοι


1878: Θεόδωρος Βρυζάκης, Έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο θεμελιωτής της «Σχολής του Μονάχου».

1882: Άντονι Τρόλοπ, Βρετανός συγγραφέας.

1988: Ρόι Όρμπισον, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας. Εκτός από σόλο καριέρα πέρασε για λίγο και από το φολκ συγκρότημα Travelling Wilburys.

1990: Παύλος Σιδηρόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής. Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους οργάνωσε το συγκρότημα «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον δίσκο "Φλού". Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Αυτή η ιστορία και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο ΑΝ. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για τον Δεκέμβριο. Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα