"Σε μια πόλη της Αγγλίας έπεσε ένας κεραυνός" - Η μαντινάδα για το γκολ του Παναθηναϊκού στην Έβερτον (pics&vid)

13:49 9/3/2018 - Πηγή: Pagenews

9/3/1971: Τα πέντε 9άρια του Αντώνη.

Στις 9 του μήνα, στις 9 ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα (στο 81′) το νούμερο 9 (ο Αντώνης Αντωνιάδης) σκοράρει το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης (ένα την προηγούμενη χρονιά εναντίον της Φόρβερτς και οχτώ την τρέχουσα) στο Γκούντισον Παρκ και ο Παναθηναϊκός προηγείται μπροστά στους εμβρόντητους Εγγλέζους με 1-0, που θα ισοφαρίσουν στο 90+ αλλά στη ρεβάνς της Λεωφόρου στις 24/3

θα αποκλειστούν αφού ο αγώνας θα λήξει ισόπαλος.

Λίγες ημέρες μετά, ο 16χρονος Στέλιος Καγιαδάκης, μετέπειτα πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης, αλλά και του Άρη Ρεθύμνου, θα γράψει την μαντινάδα.

«Σε μια πόλη της Αγγλίας, έπεσε ένας κεραυνός, που τον τρέμουν οι ομάδες, είναι ο Αντώνης ο ψηλός», που θα ακούγεται για πολλά χρόνια από τη Θύρα 13.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημείωσε ένα από τα πολλά γκολ της καριέρας του, όμως αυτό είχε μία ξεχωριστή χροιά και καλό είναι να διαβάσετε το απόσπασμα που ακολουθεί από το βιβλίο, best seller, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου «Ταξίδι στα Αστέρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».

Στο κεφάλαιο του 1971 με τίτλο «Αυτός που είδε το ποδόσφαιρο αλλιώς» εξιστορείται τι συνέβη στο «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ στις 9 Μαρτίου του 1971, όταν η Έβερτον θεωρούσε πως θα είχε εύκολο έργο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά τα γεγονότα τη διέψευσαν.

«Η Έβερτον διέθετε πέντε διεθνείς άσους με κορυφαίο τον Αλαν Μπολ, ο οποίος λίγους μήνες μετά θα κόστιζε ποσό ρεκόρ 220.000 λιρών στην Άρσεναλ, καθώς και τους χαφ Χάουαρντ Κένταλ και Κόλιν Χάρβει και τον περίφημο σέντερ φορ Τζο Ρόιλ, τότε παιδί θαύμα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αυτόν ο Πούσκας δεν τον φοβόταν ιδιαίτερα και ξαφνιάζοντας όλους ανέθεσε τη φύλαξη του στον νεαρό και άπειρο Άνθιμο Καψή, ο οποίος κατόρθωσε να τον εξαφανίσει, αρχίζοντας μία τεράστια καριέρα 14 ετών!



Οι Άγγλοι πίεσαν πολύ, αλλά οι ακραίοι μπακ Γιάννης Τομαράς και Γιώργος Βλάχος κρατούσαν πολύ σωστά τις θέσεις τους και όλα τα σουτ και οι σέντρες βρήκαν τον Τάκη Οικονομόπουλο να κάνει το παιχνίδι της ζωής του.

Το ακόμα καλύτερο ήταν πως σε μία αντεπίθεση, ο Αντωνιάδης πήρε την κεφαλιά από φάουλ του Καμάρα, ο αέρινος εξτρέμ Χάρης Γραμμός με ωραίο τρόπο του ξαναγύρισε τη μπάλα και ο «ψηλός» με ξερό σουτ πήρε μέσα τα χέρια του Ράνκιν για το 0-1!

Ο φωτογραφικός φακός του Ανδρέα Καλογερόπουλου απαθανάτισε την απίθανη στιγμή, με το ρολόι να δείχνει 9 η ώρα Αγγλίας, να είναι 9 λεπτά πριν το τέλος, στις 9 Μαρτίου, ο Αντωνιάδης με το 9 στην πλάτη να πανηγυρίζει και να είναι το 9ο του γκολ στη διοργάνωση, αφού είχε 8 εκείνη την σεζόν και ένα την προηγούμενη με τη Φόρβερτς, τη βραδιά που ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος του είχε δώσει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του.

Αυτή ήταν μία λεπτομέρεια που ούτε ο ίδιος ο Αντωνιάδης είχε παρατηρήσει για χρόνια και του την επεσήμανα στην εκπομπή «Λεπτό προς Λεπτό» το 1993, όταν τον είχαμε καλεσμένο στο «MEGA» ένα μεσημέρι. Ούτε σε ταινίες δεν συμβαίνουν μαζεμένες τέτοιες συμπτώσεις, ενώ η έκφραση του τεχνικού της αγγλικής ομάδας Χάρι Κάτερικ την ώρα του γκολ, «μιλούσε» πιο πολύ από τις λέξεις.

Η Έβερτον τελικά ισοφάρισε με γκολ του 19χρονου Ντέιβιντ Τζόνσον, που έκανε φάουλ στον Οικονομόπουλο πριν να σκοράρει, αλλά ο διαιτητής Ρούντι Γκλέκνερ αγνόησε τις διαμαρτυρίες.



Ήταν ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα που άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα για πέρασμα στους ημιτελικούς. Μία Ημέρα πριν από την 25η Μαρτίου, η Ελλάδα νέκρωσε από νωρίς, αφού όλοι έψαχναν έναν τηλεοπτικό δέκτη για να δουν το ματς, ενώ περισσότεροι από 24.000 βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου.

Ο Παναθηναϊκός με μυαλωμένο παιχνίδι πήρε το 0-0 και αποδείχτηκε πολύ έξυπνη η κίνηση του Πούσκας να χρησιμοποιήσει στα χαφ τον Κώστα Αθανασόπουλο μαζί με τον Τότη Φυλακούρη, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή και αναγκάζοντας τον Χάρι Κάτερικ να δίνει εντολές για σουτ από μακριά!

Αυτή τη φορά φάσεις δεν έγιναν από τους Άγγλους και μάλιστα πιο κοντά έφτασε ο Παναθηναϊκός σε ένα γκολ, από βολίδα του Μίμη Δομάζου που τράνταξε το δοκάρι.

Ήταν η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα στεκόταν αήττητη απέναντι σε αγγλική και έπαιρνε και την πρόκριση. Και τα εννιάρια του «ψηλού» θα περνούσαν στην ιστορία…».

Keywords
Τυχαία Θέματα