Στη Βουλή ο προϋπολογισμός- Υποσχέσεις για κοινωνικό μέρισμα


Κατατέθηκε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα στη Βουλή ο πρϋπολογισμός του 2017, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο προϋπολογισμός θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές στις 24 Νοεμβρίου. Η ψήφιση του θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

​Ο προϋπολογισμός διατηρεί τους στόχους για το ΑΕΠ,

αλλά αυξάνει τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ειδικότερα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ (και 1,8% πρ. πλεονάσματος στο προσχέδιο του Οκτωβρίου).

Για το 2016 προβλέπεται επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν στο 1,09% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για ύφεση 0,3% το 2016 αλλά και για ανάκαμψη 2,7% το 2017, διατηρούνται.

​Παράλληλα, η κυβέρνηση υπόσχεται κοινωνικό μέρισμα εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

"Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας", αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

​ Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει προβλέψεις αυξημένων κατά 1,335 δισ. ευρώ εσόδων από έμμεσους φόρους (στα 26,443 δισ. ευρώ) και προβλέψεις εισπράξεων επιπλέον 1,161 δισ. ευρώ μόνο από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (ο λογαριασμός στα 9,172 δισ. ευρώ).

Το σύνολο των εισπράξεων από φόρους εισοδήματος είναι μειωμένο κατά 296 εκατ. ευρώ (στα 20,415 δισ ευρώ) κυρίως εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης των φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων (η επίδραση της αυξημένης προκαταβολής φόρου για το 2016).

Αναλυτικά, οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

· Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

· Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

· Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

·Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα