Στην κυβέρνηση "τραβούν" τώρα το ορόσημο για συμφωνία


Η κυβέρνηση μεταφέρει χρονικά το deadline για το "αφήγημα" του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί που το Μαξίμου είχε θέσει ως ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλώνοντας μάλιστα με μεγάλη σιγουριά ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, τώρα "τραβάει" διαπραγμάτευση και αποφάσεις για το χρέος μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η... παράταση αυτή δίνεται με βάση και το "σήμα" των θεσμών, καθώς στο επικείμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ

της Ευρωζώνης δεν αναμένονται αποφάσεις για την Αθήνα, γεγονός που καθυστερεί περαιτέρω την αξιολόγηση. Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία έλαβε μάλιστα και τελεσίγραφο από τον Πιερ Μοσκοβισί μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ολική εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και του υπουργού Οικονομικών. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών τόνισε μεν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα ως την ερχόμενη Πέμπτη, επεσήμανε δε πως η Αριστερά προσβλέπει σε συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του 2016.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, είπε πως "μέχρι τον Ιανουάριο ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά νέα για το χρέος".
Ο ίδιος τόνισε δε ότι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρχουν σημάδια για τα τρία σημεία της διαπραγμάτευσης, ενώ άνοιξε "παράθυρο" και σε νέο Eurogroup.

Τα τρία κομμάτια είναι τα εξής: οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είπε ότι "υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις", τα δημοσιονομικά για το 2017 και 2018 τα οποία όπως είπε δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και το κλείσιμο των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 και 2019 για το οποίο επανέλαβε ότι "δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα".

Αναφορικά με το σενάριο και τέταρτου μνημονίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε "θα περιμέναμε από το ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης του να μην πιέζει τον αδύναμο, και να ακούσει τι λένε ο Ομπάμα, ο Λιού, ο Ντράγκι κι ο Μοσκοβισί".

Δεδομένων των εμπλοκών στις προσδοκίες της Αριστεράς, η εκλολογία εντείνεται. Σχετικά σενάρια περί πρόωρης προσφυγής του κ. Τσίπρα στις κάλπες εξακολουθεί, ωστόσο, να "ξορκίζει" η κυβέρνηση.

"Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγματεύσεων είναι η θέση της ΝΔ. Θα διέκοπτε την αξιολόγηση, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετα το 2017, ίσως και ποτέ. Δεν είναι υπαρκτό σενάριο και δεν πρόκειται να το κάνουμε αποδεκτό", δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

"Η απαίτηση για μέτρα μετά το 2018 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, διευκρινίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σαφής, συγκεκριμένη και ενιαία αναφορικά με την παραμονή ή μη του Ταμείου στο Πρόγραμμα.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το Ταμείο "οφείλει να αποφασίσει τι θέλει το Ταμείο να κάνει. Και για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει πρέπει να κατανοήσει οτι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει μέτρα για μετά το 2018".

Keywords
Τυχαία Θέματα