Στον "αέρα" η μετάβαση Τσίπρα στη Γενεύη: Φεύγει ο Κοτζιάς, πάει και ο Τσαβούσογλου


Της Βούλας Μαλαίνου

Στον "αέρα" παραμένει η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Γενεύη λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της Πολυμερούς Διάσκεψης για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, ο Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί απόψε για τη Γενεύη, από όπου τα μηνύματα λένε ότι οι αυριανές κρίσιμες συνομιλίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να "τορπιλίζει" τη λύση

για το Κυπριακό, έχοντας αποφασίσει τελικά να μην μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη, αλλά να στείλει ως εκπρόσωπο, τον Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Όπως λένε οι πληροφορίες του pagenews.gr, το Μαξίμου δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή Διάσκεψη, εν μέσω διαρροών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πάει στη Γενεύη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στην Ηρώδου Αττικού κάνουν τώρα στροφή, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως και να φύγει αύριο για τη Γενεύη, ανεξάρτητα από τί θα κάνει η τουρκική πλευρά.

Ακόμη, πληροφορίες λένε πως οι δύο ηγέτες, οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν, αναμένεται να έχουν αργότερα μέσα στην ημέρα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς λήγει η προθεσμία που είχαν από κοινού αποφασίσει σε μακρά τους συνομιλία την περασμένη Δευτέρα, για να αποφασίσουν, αν τελικά θα συμμετάσχουν στις "καυτές" διαπραγματεύσεις ή θα αφήσουν στις θέσεις τους τους υπουργούς Εξωτερικών των κυβερνήσεων τους.

Πάντως, οι δύο αρχηγοί είχαν συμφωνήσει πως θα πάνε Γενεύη, εάν δουν "φως στο τούνελ" των διαβουλεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, τα μαντάτα από τη Γενεύη δεν είναι καλά, γεγονός που εγείρει ανησυχίες και για νέο "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις, ύστερα από το πρώτο στην Ελβετία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, έχει επιστρατεύσει τις επαφές του με Ευρωπαίους παράγοντες, προσβλέποντας οι τελευταίοι να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή για το Κυπριακό. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προφανώς και ο πρωθυπουργός έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, γι΄αυτό και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να βάλουν «πλάτη» στα «παζάρια».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας κατά τις χθεσινές τηλεφωνικές του συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της ΕΕ μία σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο ίδιος τους ζήτησε δε να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το ζήτημα τώρα είναι, κατά πόσο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα κάνουν τον "διαιτητή" αφενός καθώς Βερολίνο και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το προσφυγικό και αφετέρου ενώ ο Ολάντ αποτελεί πια παρελθόν για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ο πολιτικός κλοιός γύρω από την καγκελάριο της Γερμανίας σφίγγει ασφυκτικά, μετά το «μακελειό» σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Το πολιτικό πρέσινγκ όμως είναι αφόρητα πιεστικό και για τον Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του πρωτοχρονιάτικου αιματοκυλίσματος στον Βόσπορο και μάλιστα ενώ ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος και θανάσιμα επικίνδυνος. Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερικές κατηγορίες για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που η τουρκική λίρα πέφτει στα «τάρταρα».

Αν και ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει ένα πέπλο μυστηρίου... να αιωρείται πάνω από την υπόθεση της συμμετοχής του στις πολύ κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ζήτημα του Κυπριακού, προχωρώντας ακόμη και σε λογοπαίγνια σε σχετικές του δηλώσεις, η στάση του Ερντογάν θα κρίνει την τελική του απόφαση και μάλιστα στο παρά πέντε. Την Τρίτη ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε, θα δούμε". "Το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη", συμπλήρωσε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μήνυμα, το οποίο έστειλε ο Ερντογάν, μία μέρα πριν βρεθούν εκ νέου επί στρογγυλής τραπέζης οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, ήταν ξεκάθαρο των προθέσεων του. Ο Τούρκος πρόεδρος «έσβησε» τις ελάχιστες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στη Γενεύη. Έτσι, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και πριν καλά καλά ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, η Διάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης βρέθηκε να απειλείται από σημαντικές απουσίες.

Επί τάπητος οι χάρτες στη Γενεύη

Στο μεταξύ, στη Γενεύη το σκληρό πόκερ συνεχίζεται. Τα μηνύματα λίγο πριν την Πολυμερή είναι διττά. Ως προς το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, το οποίο «καίει», κάποια ζητήματα εκτιμάται πως είναι πολύ δύσκολο να λυθούν, ενώ για κάποια άλλα, που άπτονται στο ίδιο κεφάλαιο, διαφαίνεται προοπτική, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Οι «ζυμώσεις» στις συναντήσεις της περασμένης Τρίτης αναφορικά με τα περιουσιακά και τα θέματα των εγγυήσεων, πάντως, δεν έχουν-τουλάχιστον μέχρι τώρα-αποφέρει καρπούς.

Σήμερα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εδαφικό και μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάζονται χάρτες.

Στο 28,2% ανέρχεται το ποσοστό των εδαφών, που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Από την άλλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Άϊντε: Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε με συνολική λύση


Στο μεταξύ, ενδεικτική του "μουδιάσματος" που επικρατεί στη Γενεύη, είναι η δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κυπριακό. «Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι», τόνισε ο Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών.

Ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα