Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση για να αποφύγουμε μία επανάληψη του 2015
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα φέρει η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και θα συντελέσει στο να αποφύγει η Ελλάδα μία επανάληψη του 2015, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη
Ανέφερε, δε, ότι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και την απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017, για να μην βιώσουμε ξανά το 2015.
Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, "ένα σημαντικό μήνυμα που θέλω να μεταφέρω απόψε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας είναι οτι θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί τώρα η προσπάθεια".
Όσο για την ελάφρυνση χρέους, ο κ. Στουρνάρας είπε αναλυτικά:
Οι προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν μια αύξηση της μεσοσταθμικής διάρκειας των δανείων του EFSF και των διακρατικών δανείων (GLF) κατά 11 έτη, και μια εξομάλυνση των πληρωμών τόκων επί των δανείων EFSF, GLF και ESM σε διάστημα 20 ετών, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση της μεσοσταθμικής διάρκειας των αποπληρωμών τόκων για τα δάνεια αυτά κατά 8,5 έτη.
Τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ακόμη και με μια μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018 σε πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, αρκεί να υλοποιηθούν πλήρως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί: οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλληλεπιδρούν θετικά με πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεσο-μακροπρόθεσμα συμπληρωματικά οφέλη για το ΑΕΠ και τα δημόσια οικονομικά. Ειδικότερα, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν την παραγωγή, οδηγούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των φορολογικών εσόδων, και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους μέσω μικρότερων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Ως αποτέλεσμα της μακράς διάρκειας και της χαμηλής επιτοκιακής επιβάρυνσης, συχνά υποστηρίζεται από τους εταίρους ότι είναι δυνατόν να μετατεθεί χρονικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά επιχειρήματα για άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους:
- Πρώτον, τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η καμπύλη αποδόσεών τους έχει σχετικά περιορισμένη κλίση, γεγονός που σημαίνει ότι, με το ίδιο κόστος, τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για την Ελλάδα, αν γίνει σήμερα παρά μετά από μερικά χρόνια, όταν τα επιτόκια παγκοσμίως θα είναι υψηλότερα. Ήδη παρατηρείται μια αντιστροφή της τάσης μείωσης των επιτοκίων παγκοσμίως από το 4ο τρίμηνο του 2016.
- Δεύτερον, η ελάφρυνση του χρέους, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα, με αποτέλεσμα τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
- Τρίτον, όταν ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ξεπερνάει το επίπεδο του 100%, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, τα μέτρα που μειώνουν την επιβάρυνση από τόκους μπορούν να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους ταχύτερα από ότι τα μέτρα που αποσκοπούν σε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος: καθώς ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι περίπου 180%, μια μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου εξυπηρέτησης του χρέους κατά 1 εκατοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες.
Αντίθετα, μια αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1 εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα οδηγεί σε μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1 εκατοστιαία μονάδα, και αυτό, στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, δηλαδή όταν ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ισούται με μηδέν (το οποίο γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει).
Την ίδια επίδραση στη δυναμική του χρέους με μια μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου έχει και μια αύξηση του ρυθμού μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ. Καθώς, όμως, η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι μέσο αλλά αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής, θα περιοριστώ μόνο στην εξέταση μέτρων, που μειώνουν το μεσοσταθμικό επιτόκιο, και θα εξηγήσω πως ενδεικτικά μπορούμε να βελτιώσουμε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο προκύπτει ως ο λόγος των πληρωμών τόκων προς το υπόλοιπο του χρέους. Μπορεί να μειωθεί με δυο τρόπους: (α) άμεσα, με απευθείας μείωση του επιτοκίου δανεισμού, (β) έμμεσα, με μετάθεση των πληρωμών τόκων στο μέλλον. Όπως όμως είναι γνωστό, τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση επιτοκίων είναι περιορισμένα, (διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά) ιδιαίτερα όσον αφορά τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM. Κάποια μικρή μείωση (έως 50 μονάδες βάσης) μπορεί να γίνει στο επιτόκιο των διακρατικών δανείων και σε μικρό μέρος των δανείων του EFSF. Άρα, πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις για τη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου.
Ιδιαιτερότητες του ελληνικού χρέους που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του προβλήματος:
Το ελληνικό χρέος έχει δύο ιδιαιτερότητες, οι οποίες καθιστούν μέτρα ελάφρυνσης που στοχεύουν σε μετάθεση πληρωμών τόκων στο μέλλον ιδιαίτερα αποδοτικά. Πρώτον, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Δεύτερον, ο λόγος τόκων/ΑΕΠ σε ταμειακή βάση αυξάνεται απότομα μετά το 2022, καθώς λήγει η 10ετής αναβολή τόκων του δανείου του EFSF. Αυτό έχει ως συνέπεια οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του συνολικού χρέους να υπερδιπλασιαστούν από περίπου 2,5% του ΑΕΠ σήμερα (σε ταμειακή βάση) σε 5-7% του ΑΕΠ μετά το 2022. Αντίστοιχα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 1,5% σήμερα σε πάνω από 4% μετά το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να τρέξει με ρυθμό ονομαστικής ανάπτυξης τουλάχιστον 4% ετησίως, προκειμένου να μην ασκηθεί αυξητική επίδραση στο λόγο χρέους/ΑΕΠ από την αναμενόμενη αύξηση του μεσοσταθμικού επιτοκίου.
Τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι φυσικά δύσκολο να επιτευχθούν. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους κρίνεται αναγκαία η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων στην κατεύθυνση των μέτρων που έχουν περιγραφεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνδρας και ο σκύλος του βίασαν ημιλιπόθυμη γυναίκα
- «Χέρι» Χατζηνικολάου on air στους αρχισυντάκτες του ΑΝΤ1 για το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη (video)
- Τα οφέλη της φλούδας πορτοκαλιού
- FIGARO: ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ L' OREAL
- Η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ και η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ
- Καιρός: Προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου: Προσοχή τις επόμενες ώρες... (video)
- Αλλάζει νοοτροπία ο Παναθηναϊκός
- Εισαγγελική έρευνα για τον... σκιέρ Παπαγεωργόπουλο
- Μετά τους diesel έρχεται το τέλος και των μικρών βενζίνης...
- Από τον πάγκο του Πανσερραϊκού στην κορυφή του «Κόπα Άφρικα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Κέντρο Μαστού άνοιξε η Νατάσα Παζαΐτη
- Μουζάλας: Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία
- ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος, γιατί είναι ένοχος
- Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές
- Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση για να αποφύγουμε μία επανάληψη του 2015
- Χάρης Λαμπράκης Quartet
- Στις ΗΠΑ ο Αβραμόπουλος
- Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τέταρτη αίτηση αποφυλάκισης Τσοχατζόπουλου
- Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ
- Τελευταία Νέα Pagenews
- Στουρνάρας: Κλείστε την αξιολόγηση για να αποφύγουμε μία επανάληψη του 2015
- Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές
- ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος, γιατί είναι ένοχος
- Μουζάλας: Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία
- Χάρης Λαμπράκης Quartet
- Κέντρο Μαστού άνοιξε η Νατάσα Παζαΐτη
- Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τέταρτη αίτηση αποφυλάκισης Τσοχατζόπουλου
- Αυστραλία: 7 στους 100 καθολικούς ιερείς έχουν κατηγορηθεί για παιδεραστία
- Deutsche Welle: Νομικά μη αναγκαία η εμπλοκή της Βundestag αν φύγει το ΔΝΤ
- Στις ΗΠΑ ο Αβραμόπουλος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στουρνάρας: «Καλύψαμε το 90% της προσαρμογής – να μην χαθεί τώρα η ευκαιρία»
- Μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ-κυβέρνησης για το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι
- Ζώδια: H εβδομάδα επηρεάζεται από την σεληνιακή έκλειψη στον Λέοντα στις 11 του μήνα
- Αποφυλάκιση ζητά ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθώς η υγεία του χειροτερεύει
- 10 απίθανα κόλπα του οργανισμού σας
- Έσταξαν «φαρμάκι» Τόσκας και Παναγούλης στη Βουλή
- Παπαγεωργόπουλος για το θέμα του… σκι: Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει
- Αβέβαιο το μέλλον για τους επιστήμονες ειδικής αγωγής
- Audi Q2 1.4 TFSI CoD 150 S tronic: Το SUV... αγρίεψε
- Δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου: Δεν μας απασχολούν οι ιδεοληψίες Μουζάλα-Το Ελληνικό γίνεται «γκέτο»