Τα πέντε ερωτήματα που θέτει η "Le Figaro" εν όψει Eurogroup


Πέντε ερωτήματα γύρω από το σημερινό Eurogroup θέτει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η οποία τονίζει πως στόχος πρέπει να είναι η συμφωνία για απεμπλοκή της οικονομικής βοήθειας.

«Για άλλη μια φορά, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν με βασικό μενού την Ελλάδα», γράφει προσθέτει: «Μετά από μήνες συζητήσεων και την διαφωνία των δύο βασικών πιστωτών της Αθήνας, τη Γερμανία και το ΔΝΤ,

η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει να λάβει από το Eurogroup την καταβολή της νέας δόσης. Αλλά πάνω απ 'όλα, αναμένει τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για την γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", το διακύβευμα αυτού του Eurogroup αποτυπώνεται σε πέντε ερωτήσεις.


1ον. Η Ελλάδα θα λάβει τα 7 δις ευρώ που περιμένει εδώ και μήνες;

Τον Ιούλιο του 2015, οι πιστωτές της Ελλάδας (Ε.Ένωση, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεσμεύτηκαν να δανείσουν στη χώρα το ποσό ύψους 86 δις στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.
Οι πιστωτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις : περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, μέτρα που πέρασε για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, νέους φόρους ... Επιπλέον, θέλουν να αποφευχθεί μια νέα κρίση και ως εκ τούτου θα μπορούσε το σημερινό Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για να ξεκλειδώσει τη δόση.

2. Εάν αυτή η βοήθεια δεν καταβληθεί, κινδυνεύει η χώρα με Grexit;

Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει τον Ιούλιο τα 7 δις ευρώ στους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 4 δις ευρώ που οφείλει μόνο στην ΕΚΤ. Αλλά η χώρα δεν είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση όπως ήταν πριν από δύο χρόνια, Ιούνιο-Ιούλιο του 2015, με την απειλή για έξοδο από το ευρώ (το Grexit) να είναι πραγματική.Εάν αποτύχει το σημερινό Eurogroup, τότε η χώρα όπως και η Ευρώπη γενικότερα θα βυθιστούν σε μία νέα κρίση με αβέβαιη εξέλιξη.

3. Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα μηνών. Η Γερμανία επιθυμεί το ΔΝΤ να συμβάλει οικονομικά στο τρίτο πακέτο βοήθειας.Για το Βερολίνο, είναι θέμα αξιοπιστίας απέναντι στον γερμανικό λαό επειδή το ΔΝΤ απαιτεί τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Πρόβλημα, όμως, που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας επί μήνες: το ΔΝΤ συμφωνεί να συμμετέχει μόνο αν οι πιστωτές δώσουν το πράσινο φως για την απομείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο. Αλλά η Γερμανία δεν θέλει να ακούσει για ελάφρυνση του χρέους μέχρι το 2018.Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετέχει στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ότι, το ΔΝΤ θα μπορούσε να καταλήξει σε μία «συμφωνία επί της αρχής» αναφορικά με τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, αλλά χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

4. Ποιος ο ρόλος του Γάλλου προέδρου στο ελληνικό ζήτημα;

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει μέσω του Βερολίνου αλλά και της Αθήνας να επαναφέρει δυναμικά τη Γαλλία στο κέντρο του παιχνιδιού. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, "ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ανέλαβε το ρόλο του «διαμεσολαβητή"", όπως υποστήριξε και σε ανακοίνωσή του το Bercy (το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας).

5. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που αποτύχει το σημερινό Eurogroup;

Ως το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η επίτευξη της συμφωνίας για την απεμπλοκή της δόσης. Αλλά είναι ακόμα ασαφές το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, θα μπορούσε να ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία εάν η Αθήνα δεν ικανοποιηθεί για το θέμα του χρέους. Άρα, το επίμαχο ερώτημα "επιστρέφει στα αφεντικά". Δηλαδή, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, στις 22 και 23 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα