Τα… τρικ της Ε.Ε, η κόντρα με ΔΝΤ και ο άγνωστος «Χ» Σόιμπλε


Του Αλέξη Ρωμανού

Με μέτρα- τρικ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους προσπαθούν οι Ευρωπαίοι να βάλουν στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα ο ESM έχει ετοιμάσει, όπως έχει γράψει πρώτο το «pagenews.gr», μια πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων, που θα ανακουφίσουν το βάρος του χρέους κατά περίπου 30 με 35 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, θα προσπαθήσουν να πείσουν το Ταμείο ότι αυτά τα μέτρα θα το καταστήσουν βιώσιμο και συνεπώς, δεν θα χρειαστούν να καθοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του δια στόματος Τζέρι Ράις, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το Ταμείο διατίθεται να μπει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, καθώς εκτιμά ότι ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Αντίθετα, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμείνουν σε πλεόνασμα 3,5%, τότε το ΔΝΤ δεν θα συμφωνήσει σε ένταξη, αν δεν επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά, τα οποία σε πολλές ευκαιρίες έχει υποδείξει (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου στη φορολογία εισοδήματος).

Για το θέμα του δημοσιονομικού στόχου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει την ίδια αντίληψη, με την αντίστοιχη για την ελάφρυνση του χρέους: δεν χρειάζεται να συζητηθεί σήμερα, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του τρίτου προγράμματος. Αν επιμείνει να "μπλοκάρει" τις συνομιλίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο μόνος τρόπος για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από το Ταμείο θα είναι να επιβληθούν σκληρά πρόσθετα μέτρα, που θα φέρουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτική θέση.

Οι φόβοι της Αθήνας για τον... γερμανικό "δάκτυλο"

Το Μαξίμου φοβάται ότι ο Σόιμπλε δεν θα διστάσει –προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και κυβέρνησης για αναδιάρθρωση– να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση, που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την Αθήνα.

Η πρόταση αυτή είναι: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, καθώς δεν μπορεί να είναι συνεπής με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η απομείωση να γίνει, κατόπιν συμφωνίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος του 3,5%, που θα ισχύσει για το 2018, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν ένα εκτιμώμενο κενό της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ (700 εκατ. ευρώ).

Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, από την άλλη οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι.

Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο... ακλόνητος Σόιμπλε εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής: Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα