Τα βλέμματα στην Ντέλια Βελκουλέσκου…


Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να θέτει τους δικούς του πολύ σκληρούς όρους για την συμμετοχή

του στο ελληνικό Πρόγραμμα .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι του ΔΝΤ είναι:

-Η άμεση μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600€ (πιθανόν στις 5.000€) και στην κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

-Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων 5-20% (Η ελληνική πλευρά αντιδρά και αντιπrοτείνει το πάγωμα των συντάξεων).

-Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων και η κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Τα πρώτα ραντεβού των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς είναι προγραμματισμένα για το πρωί της Τρίτης, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στο τραπέζι θα τεθεί το μείζον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης όπως επίσης και οι εκκρεμότητες που αφορούν το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Επιπλέον, πρόκειται να συζητηθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να "ανοίξει" ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Καίει" το δημοσιονομικό

Το δημοσιονομικό "καίει", καθώς κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να "γεφυρώσουν" τις διαφορές που τους χωρίζουν στο δημοσιονομικό και δη για την τρύπα του 1 δισ. ευρώ που οι τελευταίου έχουν εντοπίσει στον προϋπολογισμό του 2017.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τα οποία που έχουν δημιουργήσει ένα υψηλό πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία (2,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016), σε αντίθεση με τους θεσμούς που θεωρούν συγκυριακή την αύξηση των φορολογικών εισπράξεων (άρα και του πλεονάσματος) και όχι μόνιμη.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρά τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν παραμένουν αισιόδοξοι ότι το «χάσμα» που υπάρχει στα δύο αυτά μέτωπα και ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό θα καταστεί εφικτό να «γεφυρωθεί» και ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία τεχνική συμφωνία έως την κρίσιμη - για την πορεία της διαπραγμάτευσης - συνεδρίαση του EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος θα φέρει πιο κοντά και τη συζήτηση για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους η οποία θα ανοίξει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα εργασιακά

Το "καυτό" θέμα των εργασιακών αποτελεί κομβικό σημείο για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με την έναρξη και πάλι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών από τις 14 Νοεμβρίου

Από τη νέα υπουργό Εργασίας, την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές απαιτούν πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, που θεωρείται ότι δεν κατευθύνονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ώστε να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Στις τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα, πριν μετακινηθεί από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει η συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα: αντί να καταργηθούν πολλά εξ αυτών, να εισαχθούν για όλα τα επιδόματα εισοδηματικά κριτήρια, που θα διασφαλίζουν ότι θα τα λαμβάνουν μόνο οι πραγματικά έχοντες ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα