Όλα της διαπραγμάτευσης δύσκολα και στη μέση το ερωτηματολόγιο


(upd)Όσο κυβέρνηση και θεσμοί ασχολούνται με τον "έκτακτο" χαρακτήρα του εφάπαξ και πώς θα γίνει "απόσβεση", σε περίπτωση οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν, τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το "καμπανάκι" που χτύπησε η Moody's για στάση πληρωμών τον ερχόμενο Ιούλιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο, όσο μάλιστα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν "τρέχουν".

Η επιστολή των θεσμών, με το ερωτηματολόγιο-απαιτήσεις, έφτασε στην Αθήνα και τώρα η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει.

Το πότε θα σταλεί η απάντηση και ποιές ακριβώς είναι οι ερωτήσεις, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα γρίφος.

Αυτό, που πλέον είναι σίγουρο, είναι ότι το σήριαλ με τις ερωτοαπαντήσεις έχει ακόμα "ψωμί", δεν είναι δηλαδή ζήτημα μίας ημέρας, όπως άλλωστε αποκάλυψε νωρίτερα την Πέμπτη κυβερνητικός παράγοντας. Θα "τραβήξει" και μετά τα Χριστούγεννα, γεγονός που αφενός παρατείνει την αγωνία της κυβέρνησης για το πότε θα "ξεπαγώσουν" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αφετέρου πάει ακόμη πιο πίσω την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης προς τους κυβερνητικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οριστική διευθέτηση του ζητήματος, που έχει προκύψει με το επίμαχο ερωτηματολόγιο, θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της επιστολής των θεσμών "αυστηρό".

"Η απαντητική επιστολή θα ετοιμαστεί και θα αποσταλεί. Θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια και θα σταλεί στα κράτη-μέλη", τόνισε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας μάλιστα πως η σύγχυση με την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν περισσότερο δημοσιογραφική, παρά πραγματική.

Σίγουρα, πάντως, το πότε η Αθήνα θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της επιστολής. Από την πλευρά της πάντως η κυβερνητική πηγή διαψεύδει ότι έχει πέσει ζήτημα επέκτασης του "κόφτη" στο τραπέζι. Υπενθυμίζεται πως χθες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο Σόιμπλε ζητεί γραπτή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" στις συντάξεις, αν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν λόγω του "μποναμά".

Πάντως, η ίδια η κυβερνητική πηγή μετέφερε όλες τις ευθύνες στο "γήπεδο" του ΔΝΤ, τονίζοντας πως αν το Ταμείο δεν είχε εγείρει και νέες απαιτήσεις και για άλλα μέτρα, τότε οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα είχαν ληφθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, "υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας. Και ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τέλος Ιανουαρίου μπορούμε να έχουμε λύση. Το πρόβλημα είναι η στάση του ΔΝΤ. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε εντός στόχων. Και οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή. Είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε σκληρά".

Μάλιστα, η ίδια πηγή επανέφερε στο προσκήνιο την αναζήτηση πολιτικής λύσης. "Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα στη διαπραγμάτευση αλλά «πλανητικού» που αφορά το πώς εμπλέκεται το ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης. Συνεπώς η λύση θα είναι πολιτική", είπε.

"Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι επιθυμούν να προκαλέσουν πτώσεις κυβερνήσεων άλλων κρατών. Κάποιες κυβερνήσεις δεν νοιώθουν άνετα που υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αλλά πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε ο ίδιος παράγοντας, ααναφερόμενος στα σενάρια εκλογών

"Η διαπραγμάτευση είναι σε κρίσιμη καμπή. Η ελληνική οικονομία είναι σε θετικό μομέντουμ. Το 2016 θα κλείσει ακόμα και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις κάποιων και τους κινδυνολογικούς τόνους της ΝΔ", επεσήμανε η κυβερνητική πηγή, ενώ το τοπίο γύρω από τη διαπραγμάτευση παραμένει θολό.

Η κυβέρνηση είναι "μουδιασμένη", γεγονός που φάνηκε και από την απάντησή του πρωθυπουργού, όταν ερωτήθηκε, αν ή επιστολή έχει σταλεί ή όχι ακόμα στους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε σε μία απάντηση τύπου "δεν ξέρω, δεν απαντώ", προσθέτοντας όμως ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών, παρουσιάζοντας και την εικόνα μιας "δεμένης" κυβέρνησης.

Χθες, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε για ακόμη μία φορά πως στόχος της κυβέρνησης, είναι να κλείσει ή αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Δεδομένων, συν τοις άλλοις, των κωλυμάτων ως προς τα καυτά εργασιακά, οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν κατά τον Μάρτιο, όταν εξάλλου ο κ. Τσίπρας έθεσε τον χρονικό στόχο για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ. Το ζήτημα είναι, αν πράγματι ή αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, με ποιά κυβέρνηση θα κλείσει ή θα φτάσει ως εκείνο το χρονικό διάστημα. Ή Αριστερά θα βρεθεί σε αδιέξοδο είτε υπογράψει και για νέες περικοπές στις συντάξεις είτε όχι. Αν το κάνει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή, αν όχι με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει πάρει το πιστόλι από το τραπέζι όσον αφορά το Grexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα