Το χρόνιο στρες ευθύνεται για την αύξηση κολπικών μυκητιάσεων


Γυναίκες που παρουσίαζαν πολύ τακτικά κολπικές μολύνσεις, έβαλαν στο μικροσκόπιο ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με στόχο να αξιολογήσουν αν αυτές επιδεινώνονται από το στρες που πιθανόν περνούν οι γυναίκες αυτές.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 γυναίκες οι οποίες έφταναν να έχουν μέχρι και τέσσερις φορές τον μήνα μυκητιάσεις και 35 γυναίκες οι οποίες ήταν καθόλα υγιείς.
Η αξιολόγηση των δύο ομάδων έγινε με ορμονικές εξετάσεις και έλεγχο μολύνσεων εξωτερικά των γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που υπέφεραν από συχνές μυκητιάσεις

είχαν βιοχημικά σημεία χρόνιου στρες στον οργανισμό τους. Δηλαδή όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στο σάλιο τους τα επίπεδα κορτιζόνης κάθε πρωί ήταν πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα επίπεδα κορτιζόνης κάθε πρωί παρουσιάζουν μια αύξηση η οποία διαφαίνεται στο σάλιο μας και το στρες έχει τη δύναμη να ρίχνει κατά πολύ αυτές τις τιμές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη που είχαν συχνά πρόβλημα μυκητιάσεων υπέφεραν και από άλλες μολύνσεις του κόλπου, όπως κονδυλώματα, βακτηριδιακές μολύνσεις και έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Όπως είπαν, το χρόνιο στρες επηρεάζει τον άξονα υποθάλαμου, υπόφυσης και επινεφριδίων. Η ψυχολογική κατάσταση του εγκεφάλου με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να προκαλεί αλλοιώσεις στις ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη. Αυτές οι διαφοροποιήσεις των ορμονών του στρες επιδρούν στις διάφορες συνιστώσες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η άμυνα του οργανισμού μας, ευνοώντας τις μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς.

Με λίγα λόγια, το χρόνιο στρες μειώνει τόσο πολύ την αντίσταση του οργανισμού μας έναντι των ασθενειών ώστε, οι άμυνές μας πέφτουν πολύ και είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους μολύνσεις. Πόσο μάλλον αυτές της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών. Για τον λόγο αυτό κινδυνεύουν ακόμη και άτομα που είναι καθόλα υγιή.

Keywords
Τυχαία Θέματα