Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου - Σολτς


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ραντεβού με το Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο περίπου στις 11:00 ώρα Ελλάδας.

Ατζέντα δεν ανακοινώθηκε. Ούτε επίσημες δηλώσεις θα υπάρξουν μετά τη συνάντηση καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου λίγες ημέρες πριν ξανασυναντηθούν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αλλά και στη Σόφια για το Eurogroup.

H πρώτη επίσημη συνάντηση του

Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε είναι προφανές ότι θα έχει στο μενού το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Μέχρι τώρα, επίσημη θέση από τη Γερμανία επί των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από Γαλλάι και ESM για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται να έχει υπάρξει. Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το γεγονός ότι ο κ. Σολτς προέρχεται από τον χώρο των σοσιαλδημοκρατών, αφήνει περισσότερα περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά στη γερμανική στάση σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες όταν στη θέση του υπουργού Οικονομικών καθόταν ο κ. Σόϊμπλε.

Από την άλλη, όσοι διαβάζουν προσεκτικότερα τα των εσωτερικών ισορροπιών στη Γερμανία, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σολτς πρέπει να είναι (και θα είναι) ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι έχει να κάνει με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεδομένου ότι στο εσωτερικό της χώρας του (και όχι μόνο στην αντιπολίτευση) υπάρχουν φωνές που τάσσονται κατά τη διευκόλυνσης των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Γερμανίας, το πόσο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο εποπτείας που θα απαιτήσει για την περίοδο μετά το μνημόνιο όπως επίσης και το ποια «προαπαιτούμενα» θα επιβάλλει για να ενεργοποιηθούν οι επιμηκύνσεις στη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, το πάγωμα των επιτοκίων κλπ, θα καθορίσει και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης –κατά την οποία θα συζητηθεί επίσης και η πορεία αξιολόγησης αλλά και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας- μπορεί να κυρίως ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη σύγκλιση του Ουάσινγκτον Γκρούπ στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ είναι σημαντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Handelsblatt: Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου της Ελλάδας

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή

Ολοκληρώθηκαν 71 από τους 123 πλειστηριασμούς

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο -Στις 806,08 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Keywords
Τυχαία Θέματα