Το "παζάρι" στις Βρυξέλλες: Νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο, περισσότερες απολύσεις


Το παζάρι κυβέρνησης - δανειστών στις Βρυξέλλες, όπως αποφασίστηκε μετά το χθεσινό Eurogroup καλά κρατεί.


Οι Ελληνες υπουργοί Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης έχουν ξεκινήσει τον νέο γύρο επαφών προκειμένου να καταλήξουν το συντομότερο - μέχρι την Πέμπτη - σε λύση καθώς ο χρόνος πιέζει. Δεδομένων των απαιτήσεων των δανειστών,

όπως αυτές επαναδιατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Οπως όλα δείχνουν το όριο του αφορολόγητου θα μειωθεί και άλλο για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, απλώς ακόμη δεν είναι γνωστό αν το ψαλίδισμα μπορεί να συνοδευτεί από τη μικρή μείωση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή που παζαρεύει η Αθήνα.

Υπό τον φόβο να μην κατέβει πιο χαμηλά από τις 5.000 το αφορολόγητο, η ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας φαίνεται πως υιοοθετεί μια περιορισμένη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%.
Και με αυτή την φόρμουλα πάντως, το έμμεσο αφορολόγητο δείχνει να κατεβαίνει κάτω από τα 5.900 ευρώ, στις 5.700- 5.800 ευρώ

Ομαδικές απολύσεις

Επιπλέον, ως προς τα εργασιακά, οι αξιώσεις των δανειστών για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι βραχνάς για την κυβέρνηση.

Η συμβιβαστική φόρμουλα που προωθεί η κυβέρνηση και δείχνει να προκρίνεται για την ώρα είναι δύο εναλλακτικές: Η μία είναι να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%. Η δεύτερη και μάλλον πιο προτιμητέα για την Αθήνα είναι να παραμείνει το όριο στο 5% αλλά να καταργηθεί το όριο των 30 απολύσεων το μήνα.

Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι θεσμοί θα μετριάσουν τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρω) αποδεχόμενοι 0,2% του ΑΕΠ λιγότερα μέτρα (περίπου 350 εκατ. ευρώ λιγότερα).

Έτσι, αντί να απαιτούν 1%+1% του ΑΕΠ εξοικονόμηση από περικοπές στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα από τη μείωση αφορολογήτου, φαίνεται να αποδέχονται μέτρα 0,9%+0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα (ή 1,6 δισ. ευρώ αντί 1,8 δισ. από κάθε μέτρο). Δηλαδή κάπου 10% μικρότερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, και αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ (απώλειες 300 ευρώ το χρόνο αντί 500 για μισθωτούς συνταξιούχους).
Επιπλέον κύκλοι του υπ. Εργασίας φαίνεται να ελπίζουν ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να συζητήσουν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών και εργαζομένων κάτι που θα παρουσιαζόταν ως "αντίβαρο" στο εσωτερικό μέτωπο. Ωστόσο, οι θεσμοί απαιτούν να εξαιρεθεί από αυτές ο κατώτατος μισθός, ώστε να μην καθορίζεται ελεύθερα αλλά «δια νόμου» από το κράτος.

Ανένδοτοι φαίνονται όμως οι θεσμοί για περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή του δικαιώματος των εργοδοτών να κηρύξουν «λοκ-άουτ».

Keywords
Τυχαία Θέματα