Το Βερολίνο απέρριψε το πακέτο Λε Μερ για το χρέος


Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για συμβιβασμό με το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή γιατί ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν δέχεται αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο.

Όπως είπε o ίδιος κυβερνητικός παράγοντας της Γερμανίας, σήμερα πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα μία διάσκεψη της G20 με την Αφρική,

στην οποία παίρνουν μέρος η κα. Λαγκάρντ και ο κ. Σόιμπλε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης να υπάρξει συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με θέμα το ελληνικό χρέος.

Επίσης, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δεν θέλησε να σχολιάσει τη γαλλική πρόταση για συμβιβαστική λύση στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου, και ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης.

Η γαλλική πρόταση

Δεν υφίσταται «περίπτωση υπέρβασης της απόφασης του Μαΐου του 2016», σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου όσον αφορά τα όρια της συμφωνίας για το χρέος και το ΔΝΤ. Μέσα στα όρια εκείνης της απόφασης αναζητούνται ελαστικές μορφές διατύπωσης και «συν-αντίληψης», που να μπορούν να ικανοποιούν και τις τρεις πλευρές, ήτοι την Ευρωζώνη (ουσιαστικά το Βερολίνο), το ΔΝΤ, αλλά και να μη προκαλούν την απόρριψη της Αθήνας.

Κάπου εκεί ανάμεσα κινείται η γαλλική πρόταση που κόμισε στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Η πρόταση αυτή είναι ένας συγκερασμός της πρότασης της 22ας Μαΐου, που είχε απορρίψει η κυβέρνηση, με την αρχική δική του πρόταση, που προέβλεπε άμεση συνάρτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα με την πορεία του ΑΕΠ.

Η πρόταση αυτή περιορίζεται πλέον στα όρια των ελαφρύνσεων που προέβλεπε η απόφαση του Μαΐου του 2016 την οποία είχαν υπογράψει η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ελλάδα.

Αυτός ο συμβιβασμός για να μπορέσει να καλύψει όλες τις πλευρές θα κάνει χρήση μεταβλητών για την ανάπτυξη της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα τέτοιων που να επιτρέπουν τη «λογιστική» σύγκλιση των διαφορών μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το μελλοντικό ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα