Τόνι Κουζαρίδης: Ηγέτης στον τομέα της τροποποίησης της χρωματίνης και του ρόλου της στον καρκίνο

09:28 1/2/2018 - Πηγή: Pagenews

O Τόνι Κουζαρίδης γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Leeds και το 1985 έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (LMB) και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στο Cambridge για να ηγηθεί μιας ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Gurdon, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο Κουζαρίδης είναι ηγέτης

στον τομέα της τροποποίησης της χρωματίνης και του ρόλου της στον μεταγραφικό έλεγχο και τον καρκίνο. Το 1996 έκανε μια βασική ανακάλυψη στο να διαπιστώσει ότι ο μεταγραφικός συν-ενεργοποιητής CBP είναι μια ακετυλοτρανσφεράση ιστόνης. Πολλοί σύνδεσμοι μεταξύ επιγενετικών τροποποιήσεων και καρκίνου έχουν αποδειχθεί από την ομάδα του.

Επίσης, όπως αναφέρει το ellines.com, είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κέντρου Καρκίνου του Κέμπριτζ και του Συμβουλευτικού Επιστημονικού Συμβουλίου δύο ινστιτούτων στην Ισπανία (το CRG στη Βαρκελώνη και το CABIMER στη Σεβίλλη). Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά του καρκίνου με έδρα την Ισπανία που ονομάζεται “Vencer el Cancer” («Νικώντας τον καρκίνο»), η οποία συγκεντρώνει πόρους για τη χρηματοδότηση έρευνας για τον καρκίνο.

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας Abcam plc, καθώς και δύο εταιρειών φαρμάκων για τον καρκίνο με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, της Chroma Therapeutics (με έδρα την Οξφόρδη) και της STORM Therapeutics (με έδρα το Cambridge).

Το 2017, όντας επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στη Βρετανία, ανακάλυψαν ότι η απενεργοποίηση ενός γονιδίου καταστρέφει τα κύτταρα με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), χωρίς να προξενεί βλάβη στα μη λευχαιμικά κύτταρα του αίματος. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου που θα στοχεύει στο συγκεκριμένο γονίδιο (METTL3). Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αποκάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο παίζει κρίσιμο ρόλο για την επιβίωση των κυττάρων με OMΛ.

Η ΟΜΛ είναι ένας επιθετικός καρκίνος του αίματος που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συχνά απαιτώντας μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Αναπτύσσεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, σταδιακά αντικαθιστώντας τα υγιή κύτταρα και προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και αιμορραγίες. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι οι ίδιες εδώ και δεκαετίες, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς επιβιώνουν.

Όπως δήλωσε ο Κουζαρίδης, «χρειάζονται απεγνωσμένα νέες θεραπείες για την ΟΜΛ και εμείς αναζητήσαμε γονίδια που μπορούν να αποτελέσουν καλούς φαρμακευτικούς στόχους, καταλήγοντας στο METTL3. Η έρευνά μας θα εμπνεύσει τις φαρμακευτικές προσπάθειες για νέα φάρμακα που θα αναστέλλουν ειδικά τη δράση του METTL3, προκειμένου να θεραπευθεί η ΟΜΛ». Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης ο Δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης και ο Δημήτρης Ασπρής του Wellcome Trust Sanger Institute, καθώς και ο αιματολόγος Δρ Γιώργος Βασιλείου του ίδιου Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κέιμπριτζ.

Ο Κουζαρίδης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας, της Βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών (FMedSci), της Βασιλικής Εταιρείας (FRS) και του Cancer Research UK Gibbs. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Wellcome Trust για την έρευνα στη βιοχημεία που σχετίζεται με την ιατρική (Ηνωμένο Βασίλειο), το Μετάλλιο Tenovus (Ηνωμένο Βασίλειο), το Βραβείο Βιολογίας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), το Μετάλλιο Bijvoet (Ολλανδία), το Βραβείο και Μετάλλιο Biochemical Society Novartis (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Βραβείο Heinrich Wieland (Γερμανία).

Keywords
Τυχαία Θέματα