Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης: Η Ελλάδα είναι κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών


«Τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αφέθηκε ελεύθερος ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή για την απόφαση αυτή.

Στην επιστολή του ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει

ότι τα δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα τα πιο κορυφαία στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. αναφέρεται στην οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν) έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα ή έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα ή έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει γίνει κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών».

Ο κ. Γκιουλ ζητά επίσης την απέλαση των «τρομοκρατών» στην Τουρκία γράφοντας προς τον Σταύρο Κοντονή ότι «αναμένω να λάβετε πρωτοβουλίες απέλασης των τρομοκρατών που δεν θα πρέπει να προστατεύονται πουθενά στον κόσμο».

«Αυτό πρέπει να κάνει κάθε ευνομούμενου κράτος. Πιστεύω ότι κανείς από τους δύο μας δεν θέλει αυτό να μείνει ανοιχτή πληγή ανάμεσα στους λαούς μας» καταλήγει ο Τούρκος υπουργός.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για τους πραξικοπηματίες

Την Παρασκευή , τη «σκυτάλη» των επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας είχε λάβει ο πρωθυπουργός της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα σαν «ασφαλές λιμάνι», προσθέτοντας ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα τα αντιμετωπίζει ως οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα» άνθρωποι που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας, Αθηνών των γειτόνων και των συμμάχων ντου ΝΑΤΟ έχουν δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες.

Η απόφαση του ΣτΕ



Στις 19 Απριλίου 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο, ενώ διέταξε να οριστεί ως τόπος διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την προεδρία του Νικόλαου Σακελλαρίου (Πρόεδρος του ΣτΕ) και με εισηγητή τον Δημήτρη Κυριλόπουλο, τονίζει στην απόφασή του ότι το δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως το Μάιο όταν και θα εκδικαστεί η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξαλλος ο Γιλντιρίμ για τους 8 - "Οι εχθροί μας βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα
Ξεσαλώνει ο Τούρκος πρέσβης: "Η Ελλάδα μας προκαλεί γιατί διεκδικεί τα νησιά του Αιγαίου"
Βενιζέλος: "Επίφοβη η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία"
Κουβέλης: "Μπορεί από ατύχημα να γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα