Τυνησία: Χιλιάδες δικηγόροι διαδήλωσαν εναντίον των νέων φόρων


Πάνω από 3.500 δικηγόροι διαδήλωσαν σήμερα στην Κάσμπα και μπροστά στο γραφείο του πρωθυπουργού της Τυνησίας, και πολλοί από αυτούς απαίτησαν να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον των υπό έγκριση νέων φόρων, που πλήττουν το δικό τους επάγγελμα καθώς και άλλους εργαζόμενους με υψηλές απολαβές.

Βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο εγκρίθηκε από την επιτροπή δημοσιονομικών υποθέσεων

της τυνησιακής Βουλής χθες Τρίτη, οι δικηγόροι θα πληρώνουν ένα τέλος που θα κυμαίνεται από 8 ως 20 δολάρια για κάθε υπόθεση που εκδικάζουν. Πρόκειται για ένα μέτρο στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας το οποίο εκπόνησε η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται από τους διεθνείς πιστωτές της να μειώσει το έλλειμμα.

Πολλές χιλιάδες από τα συνολικά 8.500 μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην Τύνιδα, στο πλαίσιο της επ’ αόριστον απεργιακής κινητοποίησης που άρχισε χθες. Η αντίδραση του δικηγορικού κλάδου αναμένεται να αποτελέσει σοβαρή δοκιμασία για την κυβερνητική βούληση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα, κυρίως το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, εξαιτίας του οποίου η συνομοσπονδία συνδικάτων UGTT, η μεγαλύτερη στην Τυνησία, κήρυξε γενική απεργία για μεθαύριο Πέμπτη. Οι συνδικαλιστές δεν αναμένεται να ακυρώσουν την κινητοποίηση παρά το ότι η κυβέρνηση τους έκανε μια καλύτερη προσφορά.

«Απορρίπτουμε τον άδικο αυτό νόμο», φώναζαν σήμερα οι δικηγόροι που διαδήλωσαν, ενώ πολλοί απαίτησαν ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ να παραιτηθεί. «Οι δικηγόροι είναι οργισμένοι» ή «δεν θα πληρώσουμε τη διαφθορά σας», έγραφαν κάποια από τα πλακάτ και τα πανό που κρατούσαν.

Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία, η κυβέρνηση του Σάχεντ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, κατήρτισε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει επίσης υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις, αύξηση των φόρων που επιβαρύνουν τους γιατρούς και τους μηχανικούς, μείωση των δημοσίων δαπανών κ.ά.

Παρότι η κυβέρνηση λέει πως ο στόχος της είναι να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πολλοί Τυνήσιοι προεξοφλούν πως τα μέτρα λιτότητας θα επιδεινώσουν τις οικονομικές δυσχέρειες που βιώνουν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης του 2011—το έναυσμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης—όταν ο επί δεκαετίες ισχυρός άνδρας της χώρας, ο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάχεντ παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πιο αμφιλεγόμενος στην ιστορία της Τυνησίας, αλλά επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνησή του «είχε το θάρρος να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις για να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά μας».

Όμως οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και πολλοί άλλοι κλάδοι απειλούν να αρχίσουν απεργίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα