Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

19:00 3/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα είναι «βασικός εταίρος» των ΗΠΑ και «πυλώνας σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο του

3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για την Ελλάδα είπε ότι βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάκαμψης, μίλησε για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία» και δήλωσε πως «όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο μπορεί να δράσει ως δύναμη του καλού στην ευρύτερη περιοχή».

Χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είπε ότι αυτό που αντιλήφθηκε ο ίδιος είναι πως πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες που, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να επικοινωνούν.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει «επιτυχής έκβαση» στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει, είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν πως είναι πολύ καλή η χρονική στιγμή να υπάρξει λύση.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Για την Ελλάδα ο κ. Πάιατ είπε ότι μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και αναφέρθηκε στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στον κάθετο αγωγό που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Βουλγαρία.

Σε ερώτηση για τι ακριβώς είπε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση Novartis, ο πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε ως εξής:Θα είμαι σαφής. Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις έρευνες στην Ελλάδα. Οι έρευνες του FBI αφορούν καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας».

Ρήξη στο μοντέλο που ωθεί στη φυγή ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα, με παροχή κινήτρων για την παραμονή τους εντός συνόρων, πρέπει να επιδιώξει η χώρα, όπως τόνισε η Ντέμπορα Γουίνς -Σμιθ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (ΗΠΑ).

Μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ, η ίδια επισήμανε ότι η Ελλάδα υποεπενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία δεν χρειάζεται να είναι ανώτατης τεχνολογίας, μπορεί να επικεντρωθεί σε δεκάδες άλλους τομείς, ενώ είναι εφικτό να αναπτυχθεί και από επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους. «Είναι δύσκολο να μεγενθύνεις τις μικρές επιχειρήσεις και γι’ αυτό χρειάζονται θεσμοί που θα στηρίξουν και θα καθοδηγήσουν αυτές τις προσπάθειες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς» σημείωσε η κα Γουίνς- Σμιθ.

«Σε ΜμΕ το 1 δισ. από τα 3,1 δισ. ευρώ που η Τράπεζα Πειραιώς θα «ρίξει» φέτος στην αγορά με τη μορφή δανείων»τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

«Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας των 1,7 τρισ. δολ., που έχουν στα χέρια τους τα private equity funds»υποστήριξε ο επικεφαλής της BC Partners (Ηνωμένο Βασίλειο), Νίκος Σταθόπουλος.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια θεσμικών επενδυτών, αρκεί να κάνει τις σωστές κινήσεις, τόνισαν εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και νομικών εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα