Υπόθεση Novartis: Μη άσκηση δίωξης και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα


Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis. Οι βουλευτές ψήφισαν σε δέκα κάλπες, όσα και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία είχε συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην

της Χρυσής Αυγής.

Η μαραθώνια διαδικασία διεξήχθη εν μέσω πολιτικών αψιμαχιών, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Τα αποτελέσματα

Όσοι βουλευτές (172) ψήφισαν, ψήφισαν «όχι» -δηλαδή πως δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και πρέπει να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα η υπόθεση- η συντριπτική πλειοψηφία. Η ψηφοφορία και η καταμέτρηση ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς Σάββατο: Για τον Δ.Αβραμόπουλο, από τους 172 που ψήφισαν «όχι» λόγω αναρμοδιότητας 168 βουλευτές, για τον Ευ.Βενιζέλο «όχι» 167, για τον Ά.Γεωργιάδη «όχι» 164, για τον Γ.Κουτρουμάνη «όχι» 166, για τον Α.Λοβέρδο «όχι» 165, για τον Α.Λυκουρέντζο «οχι» 163 ,για τον Π.Πικραμμένο «όχι» 165, για τον Μ.Σαλμά «όχι» 163, για τον Ά.Σαμαρά «όχι» 166 και για τον Γ.Στουρνάρα «όχι» 164.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis είχε προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Oι δέκα κάλπες στήθηκαν και τα ψηφοδέλτια με το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο μοιράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους παρόντες βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων και του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου, με τους πρώτους να επιλέγουν το «Όχι» και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να επιλέγουν το «Ναι».

Είχαν προηγηθεί κατά σειρά οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων, οι παρεμβάσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που το όνομά τους αναφέρεται στην «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο τέλος οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-'Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας: Θεσμική απρέπεια το κουκούλωμα του σκανδάλου Novartis

"Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis", τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

Μητσοτάκης: Άθλια σκευωρία η υπόθεση Novartis

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να συζητήσει το θέμα της ψήφου τον Ελλήνων του εξωτερικού και πρόσθεσε: "Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να πείτε στους πολίτες του εξωτερικού γιατί τους αρνείστε την ψήφο". Αναφέρθηκε στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών λέγοντας ότι "έχω ζητήσει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών από το 2004 όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αδικία που γίνεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών μας".

Για το θέμα της Novartis είπε απευθυνόμενος προς της πλειοψηφία: "Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο".

Κατήγγειλε δε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως "ενορχηστρωτή της σκευωρίας". Ο κ . Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με την διαδικασία στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο επίτροπος της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και έξι πρώην υπουργοί και πρόσθεσε ότι ενώ ήλθαν για δεύτερη φορά να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στην Βουλή "ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθήσει και να τους ακούσει". Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόκειται για "χυδαία απόπειρα της συμπολίτευσης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους".

Γεννηματά: Αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο. Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών. Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η πάλη του λαού πρέπει να στρέφεται συνολικά ενάντια στο άθλιο σύστημα διαφθοράς»

«Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους.

Θεοδωράκης στη Βουλή για τη Novartis: Διαδικασία-παρωδία

Διαδικασία-παρωδία χαρακτήρισε τη συζήτηση για την υπόθεση Νovartis ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού ο οποίος πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.

Βασίλης Λεβέντης: Η Βουλή έσφαλε

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι η στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών είναι θλιβερή, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν». Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βουλή για Novartis: Σκληρό ροκ στην Ολομέλεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόθεση Novartis,ypothesi Novartis