7 + 1 λόγοι για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση δεν αποτελούν ταμπού στην εποχή μας.

Ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο με σκοπό να βελτιώσει τα επίπεδα ευτυχίας του και να κάνει τη ζωή του πιο ποιοτική και ευχάριστη. Κανένα πρόβλημα δεν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο για να ζητήσει κανείς βοήθεια. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους είναι πιο πιθανό να θέλει κάποιος να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο. Δείτε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους σύμφωνα με το news4health

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,

το 12% των Ελλήνων έχει περάσει κατάθλιψη τα τελευταία δύο χρόνια. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή που μπορεί να κάνει κάποιο άτομο να μην έχει ενέργεια, διάθεση και ενδιαφέρον.

Αντίθετα προκαλεί συχνά αισθήματα ενοχής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στον ύπνο, αλλαγές στη διατροφή, προβλήματα συγκέντρωσης, κοινωνική απομόνωση, κλινοφιλία ενώ μπορεί να περιλαμβάνει και πολύ αρνητικές σκέψεις με θέμα το θάνατο. Ένα άτομο με κατάθλιψη είναι συχνά αδύνατο να την ξεπεράσει χωρίς βοήθεια. Ένας ψυχολόγος θα βοηθήσει το άτομο με κατάθλιψη να εξερευνήσει τα αίτιά της, να διαχειριστεί τα συμπτώματά της και εντέλει να αισθανθεί ανακούφιση και να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Άγχος και στρες
Το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μπροστά σε κάποιον επικείμενο κίνδυνο ή κάτι σημαντικό. Ωστόσο είναι πολύ σύνηθες στην εποχή μας κάποιο άτομο να αγχώνεται τόσο πολύ που να μην μπορεί να το διαχειριστεί ή που να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του. Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα, όπως προβλήματα ύπνου, ανθυγιεινές συνήθειες και κατάθλιψη. Ένας ειδικός είναι σε θέση να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί το στρες και να εντοπίσει τα αίτια, καθώς πολύ συχνά ένα άτομο που περνάει έντονο στρες δεν είναι σε θέση να εντοπίσει το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Σε πολλές περιπτώσεις, ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας εμψυχώσει, να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δυνατότητές σας, να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να βελτιώσει τη συνολική σας αυτοπεποίθηση. Για πολλούς ανθρώπους, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να τους βοηθήσει να δουν τα πράγματα πιο καθαρά και να αναλάβουν δράση. Ένας καλός ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε άτομα, σχέσεις και άλλα προβλήματα που δεν σας αφήνουν να έχετε την αυτοπεποίθηση που θέλετε και θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα πιο αντικειμενικά και να προχωρήσετε.

Θλίψη και απώλεια
Ο θάνατος ενός κοντινού προσώπου μπορεί να είναι πολύ δύσκολος για κάποιους για να τον αντιμετωπίσουν μόνοι. Η συζήτηση με ψυχολόγο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πένθος σας και να το επεξεργαστείτε καλύτερα.

Ασθένεια
Οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια, είτε δική σας είτε ενός αγαπημένου σας προσώπου, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθημάτων που δεν είναι εύκολο να τα διαχειριστείτε. Η ψυχανάλυση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Εθισμός
Η χρήση ουσιών και άλλοι εθισμοί όπως ο τζόγος και η συναισθηματική υπερφαγία είναι πολύ κοινά όταν κάποιος έχει ένα ανεπίλυτο πρόβλημα. Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο της ίδιας της συμπεριφοράς όσο και των βασικών αιτίων της, που μπορεί να είναι άγχος, κατάθλιψη ή εμπειρίες στην παιδική ηλικία. Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να παρέχουν σημαντική υποστήριξη και σε μέλη της οικογένειας εθισμένων ατόμων. Είτε η ατομική είτε η ομαδική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορούν να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και παράλληλα να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα.

Φοβίες
Πολύ συχνά υπάρχον φόβοι και φοβίες που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία ενός ανθρώπου. Ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται στις φοβίες μπορεί να σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε.

Θέματα σχέσεων
Οι σχέσεις μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία σας. Δεν είναι ασυνήθιστο να ζητήσετε βοήθεια για να αντιμετωπίσετε μία σχέση που έχει γίνει πηγή άγχους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να καλλιεργήσετε σχέσεις που είναι σημαντικές για εσάς.

Φυσικά κανείς δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένο λόγο για να πάει σε έναν ψυχολόγο. Αν αισθάνεστε ότι θα σας κάνει καλό να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, τότε το πιο πιθανό είναι ότι όντως θα σας βοηθήσει. Βρείτε τον ιδανικό ψυχολόγο για εσάς με τη βοήθεια του instaDoctor.gr. Εκτός από ψυχολόγους στην πλατφόρμα του instaDoctor μπορείτε να βρείτε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, όπως:

Οδοντίατροι
γυναικολόγοι – μαιευτήρες
διαιτολόγοι – διατροφολόγοι
παθολόγοι
οφθαλμίατροι
ορθοπαιδικοί - ορθοπαιδικοί χειρουργοί
ουρολόγοι – ανδρολόγοι
δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι
ωτορινολαρυγγολόγοι (ωρλ)
παιδίατροι
καρδιολόγοι
ενδοκρινολόγοι
γαστρεντερολογοι

#ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ #ΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα