84η ΔΕΘ: Το όραμα Μητσοτάκη για μια καλύτερη Ελλάδα - Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Το πλάνο και τις δεσμεύσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην ομιλία του που αρχίζει σε λίγη ώρα (20:00).

Παρουσία πλήθους κόσμου και όλων των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η αποψινή ομιλία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Για ένα «όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα

για το οποίο υπάρχει σχέδιο για το πώς θα το πετύχουμε», θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύοντας παράλληλα το σχέδιό του σε τέσσερις τομείς-καταλύτες για την ανάπτυξη της χώρας.

Θα αναφερθεί συγκεκριμένα στις δράσεις που θα περιλαμβάνει ο κάθε τομέας λέγοντας πως στο μέτωπο της οικονομίας θα εφαρμοστεί συνετή δημοσιονομική πολιτική, ενώ «κάθε μέτρο θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας».

«Ταυτόχρονα, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς».

«Τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο. Και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει. Από αυτό το βήμα είχα καλέσει τον λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Σήμερα σας καλώ σε μία Συμφωνία Δημιουργίας. Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου. Που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα τέσσερα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, Εργασιακές Σχέσεις και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη διατήρηση του αφορολόγητου και τη μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. «Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

«Παράλληλα, μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων».

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι «άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει τη δέσμευση ότι εντός τετραετίας η χώρα θα βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης σε ό,τι αφορά τους ψηφιακούς δείκτες, ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Πρώτη μας ενέργεια είναι να κάνουμε τον πολίτη σύμμαχο στην καταπολέμηση της ταλαιπωρίας του: Θεσμοθετούμε το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου. Αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενη «απομακρυσμένη ταυτοποίηση». Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά», θα τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ειδικό κομμάτι θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου μεταξύ αλλων θα ανακοινωθεί η προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα