Bloomberg: H ΤτΕ σχεδιάζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» κατά 50%

Πηγές του Bloomberg που ασχολούνται με το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» αναφέρουν πως η ΤτΕ σε μία προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μεταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες περίπου το 50% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα

της Ελλάδος επιχειρεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη γι' αυτό και σχεδιάζει ένα πλάνο βοήθειας που θα παράσχει στις ελληνικές τράπεζες με σκοπό να μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο εν συνεχεία θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν στο Bloomberg ότι το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο, θα περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί, κατά πληροφορίες, στο τέλος της εβδομάδας. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την εκχώρηση από τις τράπεζες του μισού κεφαλαίου τους, το οποίο έχει προέλθει απο τον αναβαλλόμενο φόρο σε μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια η εταιρία αυτή, θα εκδόσει ομόλογα με τα οποία θα αγοράσει από τις 4 συστημικές τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μείωνοντας έτσι, περίπου, στο μισό το συνολικό αποθεμα των κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο αυτό, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM, στη Δ/νση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται, ότι εκτός από την έγκριση όλων των παραπάνων φορέων, η υλοποιήση του σχεδίου απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση.

Το πλεονέκτημα, σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ του σχεδίου αυτού, έγκειται στο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος, επειδή ήδη έχει εγγραφεί ως υποχρέωση του δημοσίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται, ότι εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ, έχει υποβαλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο "ιταλικό μοντέλο" και λειτουργεί με εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο αξιοποιώντας μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους, έχουν δεσμευθεί στον SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατα 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα