Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία - Ποιες υποτροφίες επιστρέφουν στην Ελλάδα
Σε μία συμβολική, αλλά λαμπρή, τελετή που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία απονεμήθηκαν οι δύο υποτροφίες που σηματοδοτούν την επανέναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ αναφέρθηκε και στις συνέπειες του Brexit για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία.
Στο Brexit και τον τρόπο που αυτό θα επηρεάσει τους φοιτητές στη Βρετανία, αναφέρθηκε η Βρετανίδα πρεσβευτής
Η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απένειμε δύο υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 στην Αναστασία Μπενέκου, που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MBA στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στον Μοχάμεντ Ελ Σαέρ, ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King's College του Λονδίνου.
«Το Chevening πλέον καθιερώνεται εκ νέου ως ένας θεσμός στην Ελλάδα - γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Σμιθ. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τους πιο λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ένα εκλεκτό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι υπότροφοι Chevening αποκτούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν το μέλλον τους πίσω στην Ελλάδα».
Η κ. Σμιθ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση «για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτή τη συνεργασία» και σημείωσε: «Κοινός μας στόχος είναι η επιλογή του πιο ξεχωριστού νέου ή νέας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά και με το όραμά του να αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρει στη συνέχεια πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή του».
Από την πλευρά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η γενική διευθύντρια, Εύα Λιανού, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία μας με τη Βρετανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening, συνεχίζεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021, παρέχοντας τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα φοιτητή ή φοιτήτρια να πραγματοποιήσει πλήρως χρηματοδοτούμενες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω συνεργασία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την υποστήριξη στοχευμένων δράσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην Εκπαίδευση».
«Πάντα ονειρευόμουν να σπουδάσω κάτι σχετικό με την διοίκηση και την κοινωνική πολιτική», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Μπενέκου. «Στις θέσεις μάνατζερ στις ΜΚΟ στηριζόμουν κατά βάση στις προσωπικές εμπειρίες και στις εκπαιδεύσεις που μας έκαναν οι υπεύθυνοί μας. Θεωρούσα όμως ότι κάτι μου έλειπε ως επιστημονικό υπόβαθρο, ότι χρειάζομαι ένα δυνατό επιστημονικό υπόβαθρο».
Χαρακτήρισε την υποτροφία μία «από τις πιο σημαντικές υποτροφίες του κόσμου» και σημείωσε ότι είναι πολύ ευχάριστο το ότι επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα. «Το δίκτυο των επαγγελματιών και σπουδαστών που γνωρίζεις και ανταλλάσσεις ιδέες μπορεί να σε βοηθήσει στην υλοποίηση και των δικών σου ιδεών. Ήθελα πολύ να είμαι μέρος ενός τέτοιου δικτύου, που ενώνει χώρες και λαούς, τους ηγέτες του μέλλοντος, όπως τους αποκαλεί η υποτροφία, προσφέροντάς τους μια σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία, αλλά και ταυτόχρονα συμβάλλει στο να μεταβάλει την κοινωνία μας προς το καλύτερο», ανέφερε.
Η Αναστασία είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, με σπουδές Ψυχολογίας στο ΑΠΘ και Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στο προσφυγικό, όπου έχει διατελέσει project manager και Country Director ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη και τη Λέσβο.
Ο Μοχάμεντ Ελ Σαέρ, δεύτερος φετινός υπότροφος, αποφοίτησε την προηγούμενη χρονιά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, κάνοντας μάλιστα μία πτυχιακή εργασία 140 σελίδων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις στην Ελλάδα. Στόχος του, να κατευθύνει τις σπουδές του πάνω στις δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικών στη χώρα.
«Λαμβάνοντας την υποτροφία αυτή, λαμβάνει κανείς και τη δέσμευση, όταν επιστρέψει στη χώρα του, να προσφέρει σε αυτήν», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και είναι τεράστια η τιμή που δίδει και προσφέρει η Βρετανική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Λάτση. Το να γίνω μέρος μίας διαδεδομένης κοινότητας παγκοσμίως ήταν και ο βασικός λόγος που αποτέλεσε πρώτο στόχο για μένα η υποτροφία Chevening. Αυτό που θα ήθελα, όμως, να επισημάνω σε όσους θα θελήσουν να κάνουν αίτηση είναι το εξής: Η υποτροφία δεν έχει να κάνει με την χρηματοδότηση. Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε κατανοήσει το μέγεθος της παγκόσμιας κοινότητας αυτής και ότι αναλαμβάνουμε μία ευθύνη προκειμένου όχι μόνο να ενισχυθούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να συνεισφέρουμε στην κοινότητα, την κοινωνία και την παγκόσμια επιστήμη.
Λίγα λόγια για την υποτροφία Chevening
Οι υποτροφίες Chevening αποτελούν το διεθνές πρόγραμμα υποτροφιών της Βρετανικής Κυβέρνησης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς. Οι υποτροφίες υποστηρίζουν τις σπουδές σε Βρετανικά πανεπιστήμια - κατά κύριο λόγο μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα - για ανθρώπους οι οποίοι δείχνουν προοπτικές να αποτελέσουν ηγέτες του μέλλοντος, να αναλάβουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Οι υποτροφίες χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς.
Το Chevening ξεκίνησε το 1983 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα καταξιωμένο πλαίσιο διεθνούς βράβευσης. Οι υπότροφοι Chevening προέρχονται από περισσότερες από 160 χώρες και επικράτειες ανά τον κόσμο, ενώ το 2018/2019 απονεμήθηκαν περισσότερες από 1.600 υποτροφίες. Παγκοσμίως, οι απόφοιτοι Chevening είναι περισσότεροι από 50.000 και αποτελούν ένα αναγνωρισμένο και με μεγάλη επιρροή παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο.
Η ονομασία «Chevening» προέρχεται από τον Οίκο Chevening στo Σεβενόουκς του Κεντ - σήμερα, αποτελεί την επίσημη κατοικία του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υποτροφιών ξεκίνησε το 1983, αλλά σταμάτησε το 2002. Φέτος, σηματοδοτείται η επανέναρξή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα διευρυμένο φάσμα τομέων: Διεθνή Ανάπτυξη (Διοίκηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και Κοινωνική Πολιτική), Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνική Διοίκηση, Νομικές Επιστήμες (ιδανικά με εξειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ιατρικές Επιστήμες, Μηχανολογία και Τεχνολογία, Βιολογία και Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Για την υποτροφία Chevening της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019.
Για τη δυνατότητα αίτησης και την υποβολή αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπόθεση Τοπαλούδη: Βούλευμα -καταπέλτης: Τι έκανε ο Ροδίτης στο Facebook
- Τριτοκοσμικές εικόνες στη Σύμη: Αλλοδαποί κοιμούνται στον δρόμο - «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» λέει ο δήμαρχος
- Πέτρες στη χολή: Το ρόφημα που μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο
- Έξαλλος ο Πούτιν με τρεις αστυνομικούς που βίασαν αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ
- Ο Sin Boy άλλαξε το όνομά του και ακύρωσε τις εμφανίσεις του
- Σιχαμένος: Δείτε τι έκανε μπροστά στην κάμερα ο πασίγνωστος τραγουδιστής! (vid)
- Ο Sin Boy αλλάζει το όνομά του επειδή φοβάται πως θα τον σκοτώσουν
- ΕΔΔΑ: Καταδίκασε την Ελλάδα για ακύρωση του γάμου πρώην κουνιάδων
- Brexit : Τι θα αλλάξει στα δίδακτρα για τους έλληνες φοιτητές
- Φρίκη: Τον αποκεφάλισε η σύζυγός του (Προσοχή: Σκληρές εικόνες)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Jumbo και Skag «σφάζονται» για τα τετράδια - Σε λίγες μέρες η δικαστική απόφαση
- ΔΕΠΑ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
- Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών: Μέχρι πότε μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά στις ΑΕΝ οι Κύπριοι σπουδαστές
- Προσλήψεις σε πανεπιστήμια όλης της χώρας- Θέσεις εργασίας σε Πάντειο, Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Θεοδωρικάκος: Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο - Σχεδιασμός για προσλήψεις το 2020 (vid)
- Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία - Ποιες υποτροφίες επιστρέφουν στην Ελλάδα
- Αναδρομικά ενστόλων: Έρχεται νέο πακέτο από ΣτΕ - Το σκεπτικό της απόφασης
- Αγοράζει και τρίτο γεωτρύπανο ο Ερντογάν - Για δεύτερη γεώτρηση ετοιμάζεται ο «Πορθητής»
- YouTube Kids: Ποια είναι η νέα πλατφόρμα που έρχεται
- ΕΛΠΕ: Υπερήφανος Χρυσός Χορηγός στους «2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες - Πάτρα 2019» (pics)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Brexit: Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία - Ποιες υποτροφίες επιστρέφουν στην Ελλάδα
- Είναι επίσημο: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις και τα επιδόματα των ανασφάλιστων υπερήλικων
- Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τη νέα σχολική χρονιά
- Αναδρομικά ενστόλων: Έρχεται νέο πακέτο από ΣτΕ - Το σκεπτικό της απόφασης
- Κανονικά από τις 9/9 τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο
- YouTube Kids: Ποια είναι η νέα πλατφόρμα που έρχεται
- Πρώτη κυβερνητική κίνηση για τα Ταμειακά Διαθέσιμα των ΟΤΑ (ΦΕΚ)
- Προσλήψεις σε πανεπιστήμια όλης της χώρας- Θέσεις εργασίας σε Πάντειο, Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- ΔΕΠΑ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαραντόνα: Θα δώσω την ψυχή μου για τη Χιμνάσια
- Γερουλάνος: Με ενδιαφέρει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
- Γαβρόγλου: "Η Κεραμέως ξαναχτυπά - Ο σκοταδισμός κατοικοεδρεύει στο Μαρούσι"
- Σιχαμένος: Δείτε τι έκανε μπροστά στην κάμερα ο πασίγνωστος τραγουδιστής! (vid)
- Μαρία Μπακοδήμου: Η μεγάλη ανατροπή! Η απόφαση που θα φέρει τα πάνω- κάτω (pics)
- Στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ο Καμμένος για τις ύποπτες βίζες στο ΥΠΕΞ
- Μουντομπάσκετ 2019: Η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Σενζέν της Κίνας!