CNN: Η πίεση του Μπάιντεν αποδίδει καρπούς αλλά ο Νετανιάχου θέλει το «γεράκι του Ιράν»

Πώς οι εκλογές στις ΗΠΑ θα κρίνουν την πορεία της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν.

Με αγωνία παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αφού το Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν σε μια επίθεση αντιποίνων που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ακριβή».

Από την πλευρά του, το Ιράν δήλωσε ότι χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις και ότι προκλήθηκαν «περιορισμένες

ζημιές». Όπως ανακοίνωσαν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν. «Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Σε ανάλυσή του το CNN, αναφέρει πως «το τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να εξαρτηθεί πολύ από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ σε 10 ημέρες από τώρα», σχολιάζοντας πως «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αμερικανική διπλωματία, προς το παρόν, έχει αποτρέψει τους φόβους για αντίποινα» και πως οι Ισραηλινοί δεν έπληξαν «πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» είναι «αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ».

«Από τότε που το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έπληξε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους πριν από σχεδόν ένα μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει μια ''αναλογική'' απάντηση. Εάν η παρέμβαση του Μπάιντεν απέδωσε καρπούς, είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη εδώ και ένα χρόνο πολέμου ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί κάποια επιρροή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου» προσθέτει το CNN, ο οποίος «πείστηκε να ελαφρύνει τη στάση του».

Πάντως, το CNN επισημαίνει πως «δεν είναι μυστικό ότι ο Νετανιάχου προτιμά τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα ''γεράκι του Ιράν'', από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του κατά της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτά που θα ακούσει από τον Λευκό Οίκο. Η ''μπάλα'' προς το παρόν, ωστόσο, είναι στο ''γήπεδο'' του Ιράν».

Διεθνείς αντιδράσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων διακινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω επέκταση της περιφερειακής σύγκρουσης αναφέρει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι μετά την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Όπως σημειώνει, η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν, όπως επιβεβαιώθηκε από τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) σημειώθηκε εν μέσω σοβαρών και αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και ζήτησε να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση στην περιοχή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του. Ο Γκουτέρες εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Αναταολή. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος και «να επανέλθουν στην οδό της διπλωματίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Με μήνυμά του στο Χ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύκτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και οδηγεί την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

#CNN #ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ_ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ #ΙΡΑΝ #ΙΣΡΑΗΛ #ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
CNN, Μπάιντεν, Νετανιάχου, Ιράν,CNN, bainten, netaniachou, iran