Columbia: Η ιστορία της ελληνικής μουσικής - Από την απόλυτη λάμψη, στην κατάρρευση (βίντεο)

Το βίντεο του Michael Miller αποτυπώνει ολόκληρη της ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής μέσα από την Columbia.

Η ιστορία της θρυλικής Columbia, ξεκινά το 1929 όταν η βρετανική δισκογραφική επιλέγει την Ελλάδα για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 1930 σε έκταση 14

στρ. στην λεωφόρο Ηρακλείου 127 στον Περισσό. Η Columbia γίνεται η πρώτη φωνογραφική βιομηχανία παραγωγής δίσκων στην Ελλάδα.

Πολλοί από τους δίσκους θα εξαχθούν και στο εξωτερικό μετά την παραγωγή εκατομμυρίων δίσκων από τον Δεκέμβριο του 1930. Στις εγκαταστάσεις της ετοίμαζαν τους δίσκους τους οι εταιρείες της Columbia, His Master Voice αλλά και οι ανταγωνιστές Odeon και Minos Matsas.

Το 1935 μετά από μακροχρόνια παραμονή του στο Λονδίνο για εξειδίκευση έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Αρεταίος, ο οποίος θα δημιουργήσει το πρώτο σύγχρονο στούντιο, το στούντιο 3. Εκεί θα υπογραφούν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου.

Οι εγκαταστάσεις της Columbia απαριθμούσαν 8 κτίρια, που κατασκευάστηκαν σε διάφορες περιόδους ανάλογα με τις ανάγκες της. Η εταιρεία συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής μουσικής. Εκεί γράφτηκε η ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Ως γενικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας τέθηκαν οι επιχειρηματίες Αφοί Λαμπρόπουλοι. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή της Columbia ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύρος χρηματοδότης της.

Η σταδιακή παρακμή ξεκίνησε με την αποχώρηση των αδελφών Λαμπρόπουλοι από την ηγεσία της εταιρείας στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Το οριστικό μπήκε το 1991. Ο τελευταίος δίσκος που παράχθηκε με εκτύπωση σε πρέσα πριν κλείσει η Columbia, ήταν στις 30 Απριλίου του 1991, το «Πάμε βόρεια» του Νίκου Νομικού. Ο δίσκος δόθηκε στους 117 υπαλλήλους της εταιρείας μαζί με την αποζημίωσή τους.

Το 2005 μετά από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού το κτίριο Α και η κεντρική πύλη χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής αξίας τους. Τα υπόλοιπα κτίρια το 2006 κατεδαφίστηκαν. Έκτοτε τα κτίρια στη Ριζούπολη μένουν έρμαια της εγκατάλειψης.

{https://www.youtube.com/watch?v=SfAjBeLOTSc}

#COLUMBIA #ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ #ΜΟΥΣΙΚΗ #ΔΙΣΚΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Columbia,