Der Tagesspiegel: Ο Τσίπρας εξαγγέλλει τη μεγάλη στροφή

«Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον τελευταίο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος» γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel

«Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον τελευταίο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος» γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel και σημειώνει: "Η πλειοψηφία είναι οριακή, αλλά διατηρείται για μια ακόμα φορά: με 153 βουλευτές η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος από το Κοινοβούλιο.

Θα είναι ο τελευταίος υπό την εποπτεία των πιστωτών. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η πόρτα της εξόδου είναι εκεί. Γι’ αυτό προσπάθησε να πείσει ο Αλ. Τσίπρας από το πόντιουμ της Βουλής τους Έλληνες σε όλη τη χώρα. Πράγματι, τα μακροοικονομικά μεγέθη παραπέμπουν στη μεγάλη στροφή, ακόμα και αν αυτή δεν είναι αισθητή για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με το συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 3,8% ή 3 δισεκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, πράγμα ορατό και στις συναλλαγές με τη Γερμανία - κυρίως λόγω των πωλήσεων σε φάρμακα, αλουμίνιο και αγροτικά προϊόντα. Ο κατασκευαστικός τομέας σημείωσε άνοδο 9% από το 2016. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε ελαφρά, ενώ η ανεργία σημειώνει σταθερή μείωση: από τους 921.800 δηλωμένους ανέργους τον περασμένο Αύγουστο, σε 886.000 στον Σεπτέμβριο και σε 824.500 τον Οκτώβριο. Και αυτό, παρά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, με 20%, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται» παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Πλάτων Μονοκρούσος. «Καθόλου θετικό, ωστόσο, δεν είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες και δεν υπάρχει πειστική ένδειξη ανοδικής πορείας». Η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να αναπτυχθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 3%, για να διατηρήσει το 1,6%. Για το 2018, η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 2,5%.

Μια σύντομη ανοδική πορεία της ανάπτυξης σημειώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 2014 υπό την συντηρητική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Αλλά δεν διήρκεσε. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι όροι είναι διαφορετικοί, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των δανειστών έχει εφαρμοστεί.

Η τρέχουσα τρίτη αξιολόγηση θεωρείται λιγότερο προβληματική και προς το παρόν γρηγορότερη στη διαχείριση από την πρώτη το 2015 και τη δεύτερη το 2016/2017. Μετά την ψήφιση των τελευταίων νόμων λιτότητας πριν τα Χριστούγεννα και στις αρχές Ιανουαρίου, το Eurogroup θα εγκρίνει την αποπληρωμή δόσης ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θέλει να επιτύχει «καθαρή έξοδο» από το πιστωτικό πρόγραμμα, χωρίς άλλη βοήθεια από τους Ευρωπαίους. «Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο που δεν θέλει να θυμάται κανείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή.

Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει το μεγάλο έργο του Ελληνικού. Έχουν συμφωνηθεί 8 δισ. ευρώ επενδύσεις και 75.000 νέες θέσεις εργασίας για την ανακατασκευή της μεγάλης έκτασης στα νότια της Αθήνας, στο πρώην αεροδρόμιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί ταυτόχρονα να λύσει το πρόβλημα της σταθερής διαφοράς ποσοστών στις δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές σε δύο χρόνια. Εξάλλου, ο Τσίπρας διένειμε 1,4 δισ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα» πριν τα Χριστούγεννα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και για την διευθέτηση υπολοίπων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και εισφορών για κοινωνική ασφάλιση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα