Eurogroup: «Καμπανάκι» για το πλεόνασμα 3,5%

Αξιωματούχος της ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα συμφωνηθέντα - Από Σεπτέμβριο οι όποιες εξελίξεις, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρίσκεται η Ελλάδα, ωστόσο η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου παραπέμπει τις όποιες εξελίξεις για μετά το καλοκαίρι.

«Θα

συζητήσουμε για την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις» είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Στη σημερινή σύνοδο, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η 3η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας δείχνει ότι απομένει να γίνουν πολλά, αλλά η Ελλάδα έχει κάνει καλή αρχή μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε από τη σκοπιά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι, όπως πάντα, η Κομισιόν θα είναι δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που περιμένει εναγωνίως ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον απελθόντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την καλή συνεργασία που, όπως είπε, είχαν ο ίδιος και η Κομισιόν μαζί του επί τέσσερα χρόνια και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από το Eurogroup. Ήμασταν πολύ ακριβείς με τις απαιτήσεις για την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τη νέα κατάσταση. Υπήρξαν υποσχέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τώρα ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, τον συνεχάρην, του εύχομαι καλή επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε την κατάλληλη ώρα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ από τους υπουργούς».

Συγχαρητήρια στη νέα ελληνική κυβέρνηση έδωσε και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Νομίζω ότι γνωρίζει πως θα είναι μια δύσκολη αποστολή. Από την άλλη, είμαι βέβαιος πως έχει τη γνώση, την εμπειρία να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, απάντησε: «Το σημαντικό είναι να υπάρχει πάντοτε ο τρόπος να συνδυάζεται η δημοσιονομική εξυγίανση με τη στήριξη της ανάπτυξης. Μέσω της ανάπτυξης τελικά θα επιτευχθεί και η δημοσιονομική εξυγίανση, όχι το αντίθετο. Αυτό κάναμε στην Κύπρο, αυτό θεωρώ πως πρέπει να καθοδηγήσει τις αποφάσεις κάθε κράτους-μέλους, και της Ελλάδας ασφαλώς».

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε πως ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018. Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών, που θα συζητηθεί σήμερα, παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει πως πολλά κόμματα στην Ελλάδα έχουν αμφισβητήσει αυτόν τον στόχο, ωστόσο ήταν μέρος της συμφωνίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που θα στείλει το Eurogroup προς τη νέα κυβέρνηση, απάντησε: «Δεν είναι ορθό να στείλουμε μήνυμα σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα ορκιστεί, αυτά θα τα δούμε πιο αναλυτικά τον Σεπτέμβριο». Οι υπουργοί Οικονομικών, τόνισε, θα συζητήσουν την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις», «αντιστροφή μεταρρυθμίσεων με μέτρα που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση» και ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 και το 2020 είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018» επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί.

«Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι με τον νέο υπουργό Οικονομικών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και ένα EuroWorking Group πριν από αυτό «αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να πει περισσότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα