Eurogroup: «Σιωπή» για τις συντάξεις, αδιαπραγμάτευτο το 3,5% πλεονάσματος

Στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup έπεσε άτυπα επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, το πρωτογενές πλεόνασμα και ο δημοσιονομικός χώρος της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση τoυ αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, ενώ οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών, που θα δημοσιοποιήσει μεθαύριο, αναμένεται να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το ελληνικό αίτημα

επισήμως δεν συζητήθηκε ούτε ήταν στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο όσο πλησιάζει ο καιρός για τη λήψη της απόφασης τόσο εντείνονται και οι διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, αλλά και πολιτικό.

Στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου προβλέπεται να κριθεί η τύχη των συντάξεων και των εξαγγελιών Τσίπρα, η οποία θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

(α) το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και σε εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και

(β) τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την οποία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε ξανά αυστηρό μήνυμα ότι «οι προηγούμενες δεσμεύσεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να γίνουν σεβαστές ή να συζητηθούν με τους θεσμούς».

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Επί τη βάσει αυτής της συζήτησης, αξιολογούν πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, για να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και αυτό συζητάμε», δήλωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο. «Ο στόχος του πλεονάσματος δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική», τόνισε και ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των έξι χωρών για τα προσχέδια των οποίων ζητήσαμε διευκρινίσεις. Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι, γιατί η Ελλάδα μετέχει πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα