Forma.gov.gr: Με ένα κλικ απαντάτε για τον κορονοϊό και συμβάλετε στον περιορισμό της διασποράς

«Αφιερώστε ένα λεπτό την ημέρα και σημειώστε την κατάσταση της υγείας σας. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και μοιραστείτε πολύτιμες πληροφορίες για την κυκλοφορία του κορονοϊού στην περιοχή σας.» με αυτό το κάλεσμα μέσω του forma.gov.gr η Πολιτική Προστασία ζητά την συμβολή όλων στην καταγραφή της κατάστασης της υγείας των πολιτών μέσω της «συμμετοχικής επιτήρησης» 

Όπως αναφέρει ο η Πολιτική Προστασία για το Ερωτηματολόγιο κορονοϊου η «συμμετοχική επιτήρηση» (participatory surveillance)

έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά κατά την τελευταία δεκαετία ως συμπληρωματική μορφή επιδημιολογικής επιτήρησης, κυρίως για τη γρίπη.

Η εθελοντική συμμετοχή στην καταγραφή της κατάστασης της υγείας των πολιτών συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊου COVID-19 και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η εθελοντική καταγραφή της κατάστασης υγείας των πολιτών από τους ίδιους σε καθημερινή βάση, μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή θα είναι χρήσιμη αφού  το σύστημα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη της επιδημίας (χρήση «ύποπτων συμπτωμάτων» ως προσέγγιση για τη νόσο) και τη γεωγραφική διασπορά της. Η αναλογία των ατόμων με «ύποπτα συμπτώματα» (ιδίως σε αυτή τη φάση που άλλοι αναπνευστικοί ιοί δεν έχουν ευρεία κυκλοφορία) μπορεί να είναι καλό προσεγγιστικό μέτρο της επίπτωσης της νόσου από κορΟνοϊό-19, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, για την εκτίμηση διαχρονικών τάσεων και γεωγραφικών διαφορών.

Ως προτεινόμενος κύριος στόχος του ερωτηματολογίου είναι η παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης της αναλογίας ατόμων με «ύποπτα συμπτώματα» σε ημερήσια βάση κατά τόπο κατοικίας (γεωγραφικό επίπεδο ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων) αλλά και ο συσχετισμός με άλλες παραμέτρους, όπως ηλικία, φύλο καθώς και κατοικία σε συνθήκες συγχρωτισμού, συγκατοίκηση με ηλικιωμένα άτομα, υποκείμενα νοσήματα, εργασία σε νοσοκομείο.

Επίσης μπορεί να δοκιμαστούν διαφορετικά κριτήρια/ορισμοί των «ύποπτων συμπτωμάτων» και στην πορεία να επιλεγεί η κατάλληλη ισορροπία ευαισθησίας-ειδικότητας (π.χ. μόνο πυρετός > 38°C ή πυρετός > 38°C και βήχας ή/και άλλα συμπτώματα κλπ.). Μπορεί να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι καταγραφές που ακολουθούνται από τουλάχιστον μία ημέρα δήλωσης «είμαι καλά», ώστε να αποφευχθεί η μεροληψία της διαφορικής συμμετοχής όσων έχουν συμπτώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα