Hλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Παράταση για να «ξεμπλοκάρουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Η παράταση θα δοθεί καθώς από σήμερα 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

Τρίμηνη παράταση στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου πρόκειται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση αποτελούσε αίτημα του τεχνικού και του νομικού κόσμου, καθώς οι πολίτες που ενδιαφέρονταν να πραγματοποιήσουν μια μεταβίβαση ακινήτου βρίσκονταν

στην πράξη αντιμέτωποι με έναν μεγάλο όγκο εγγράφων, τα οποία έπρεπε να συγκεντρώσουν υπό ασφυκτική προθεσμία.

Μάλιστα από σήμερα 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων το επιθυμούν, μπορούν από την 1η Ιουλίου (και για όσο διάστημα διαρκέσει η παράταση) να κάνουν τις συναλλαγές τους (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κ.α) είτε με τον σημερινό τρόπο είτε με το νέο όπου απαιτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου.

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου δημιουργείται για πρώτη φορά πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο.

Αυτό ο «Ηλεκτρονικός φάκελος» περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, τον πίνακα χιλιοστών, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής κ.ά

Πρέπει να εκδοθεί κατά την μεταβίβαση όλων των ακινήτων, για την οριστική διευθέτηση αυθαιρέτων κατηγορίας 4, για όλα τα νέα κτίρια, κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών (προσθήκη ορόφου, ριζική ανακαίνιση).

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Όλη τη διαδικασία θα την αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός (εξού) και το επιπλέον κόστος), ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για όσα δηλώνονται και αναφέρονται στα προαναφερόμενα έγγραφα. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώρηση ενός ακινήτου –που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα- είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώρηση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτήριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά

Mε απλά λόγια, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα υλοποιείται σε δυο βασικά βήματα: την καταχώρηση οικοπέδου/γηπέδου και την καταχώριση ιδιοκτησιών.

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης - ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (πχ τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτηρίων ή οικοπέδων/γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

(α) τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες,
(β) τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.
Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Ι:

α. Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών.
β. Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ.
γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων.
δ. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
ε. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
στ. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία.

Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και θα επιδοτείται το κόστος της.

Αυτό ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κα Σδούκου ανακοίνωσε για το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ότι «την ερχόμενη Πέμπτη, θα ανοίξουμε το πληροφοριακό για την υποβολή των Β’ ΠΕΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ έχουμε διευκολύνει και απλοποιήσει και το σύστημα ελέγχου πληρότητας μέσω checklist για να μην «πηγαινοέρχονται» οι αιτήσεις και υπάρχουν καθυστερήσεις». Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και την πολιτική του ΥΠΕΝ, τόσο ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» όσο και ο Οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα επιδιώκοντας και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές και πρωτίστως στους σεισμούς» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μακέδος, μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας στον Κτιριακό Τομέα - Προς ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», υπογραμμίζοντας ότι «η άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση και όχι απλώς η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από την εκτέλεση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και η έγκαιρη και αποτελεσματική του εφαρμογή αναμφίβολα αποτελεί μία πρωτόγνωρη πρόκληση τόσο για τον Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα