Τσίπρας στον ΣΕΒ: Ο κορονοϊός συνάντησε τη χώρα μας ενώ είχαμε μπει ήδη σε ύφεση

Την άποψη ότι η πανδημία του κορονοϊού βρήκε τη χώρα ενώ η οικονομία είχε υφεσιακή πορεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του κατά την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε ότι η «αδράνεια» της κυβέρνησης «θα

επιδεινώσει τη ζημιά». Την ίδια στιγμή άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις της στην αγορά εργασίας αυτό το διάστημα ήταν «συμφωνημένες» με τον ΣΕΒ, από πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξ αιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, έδειξε ετοιμότητα να παρέμβει «έγκαιρα» όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «εξαίρεση» στον κανόνα, παρ' όλο που μπορούσε να είναι «από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε έγκαιρα τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία».

«Διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, που δεν της χαρίστηκε τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια χώρα που βγήκε από μια πολυετή κρίση και από δύσκολα μνημόνια, αδικαιολόγητα σκληρά και με λάθη που παραδέχονται τώρα οι θεσμοί, με την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης που κατάφερε να καταγράψει η χώρα, χάρη στις πολιτικές, όπως υποστήριξε, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η προστασία της εργασίας, στην οποία, τόνισε, υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» με τον ΣΕΒ.

«Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, δηλαδή σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια όμως είναι, ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση, «ήδη από τον Ιούλιο του 2019», για τις οποίες ήταν ενήμερη η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε «διαφωνήσει» με τον ΣΕΒ. «Φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά τώρα, καθώς ήδη, πριν την πανδημία, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η ύφεση είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2019.

«Η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακύλησε στην βαθιά ύφεση και την ανεργία», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, που «είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας».

«Με λίγα λόγια, ο κορονοϊός, δυστυχώς, συνάντησε τη χώρα, ενώ η οικονομία κινούταν σε αρνητικό έδαφος. Και άρα η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει έγκαιρα, οριζόντια, ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά».

«Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «πλάνο» επιστροφής στην ανάπτυξη παρ' όλο που «βρήκε έτοιμο» ένα τέτοιο πλάνο.

«Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν αυτές τις ώρες για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει, πετυχημένα θα παραδεχτώ, τα πάντα στην επικοινωνία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε την κυβέρνηση στα μέλη του ΣΕΒ ως «διευθυντή σε ένα εργοστάσιο», ο οποίος «με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά».

«Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει κάθε δυνατότητα «να αναπτυχθεί περισσότερο, παρά τη δύσκολη συγκυρία», κάνοντας αναφορά στα «ρεκόρ» των προηγούμενων ετών «στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό», τα οποία, όπως σημείωσε, «είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε», όχι από την «πολιτική αλλαγή» αλλά από την «επιμονή» της κυβέρνησης σε «ιδεοληψίες».

«Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε και επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει επωφεληθεί των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης ενώ και οι τράπεζες παραμένουν μη προσβάσιμες για αυτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων «στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software».

«Η Ελλάδα μπορεί. Όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης.

Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στον ΣΕΒ και στη νέα ηγεσία του να διαλέξει τον «δύσκολο δρόμο» και «να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα