Le Monde: Φιλόδοξος, αλλά εκρηκτικός ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

"Φιλόδοξο, αλλά εκρηκτικό" χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde το σχέδιο ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της Επιτροπής Γιούνκερ για το διάστημα 2021-2027 που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Η προετοιμασία έχει διαρκέσει μήνες και το αποτέλεσμα δεν θα απογοητεύσει: αυτός ο προϋπολογισμός του ενός τρισ. ευρώ τουλάχιστον

είναι φιλόδοξος, και εξαιρετικά πολιτικός, όμως ενδέχεται να προκαλέσει πολλές απογοητεύσεις στα κράτη-μέλη, καθώς αντλεί διδάγματα από τις κρίσεις που συγκλόνισαν την Ένωση από το 2008 και εξής: οικονομική κρίση, μεταναστευτική κρίση και, στη συνέχεια, κρίση δημοκρατικών αξιών, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: .

'Ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 13 δισ. ευρώ θα διατεθεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ενώ επίσης σημαντικά ποσά προβλέπονται και για την προστασία των συνόρων, με την ακτοφυλακή της Frontex να φθάνει ένα δυναμικό 5.000 ατόμων. Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα προτείνει όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού να συναρτηθούν προς το σεβασμό του κράτους δικαίου από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.Τα κεφάλαια προς τις χώρες μέλη θα μπορούν να ανασταλούν εάν κριθεί ότι υπολείπεται το εθνικό δικαστικό σύστημα".

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών είναι: Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα και Ρουμανία.

Για την ενεργοποίηση της ρήτρας θα αρκεί μια σύσταση της Επιτροπής, που θα πρέπει ωστόσο να επικυρωθεί από το Συμβούλιο, αλλά όχι ομόφωνα. Ένα ακόμη πλήγμα για τις κυβερνήσεις που απομακρύνονται από τις κοινές αξίες: μέρος της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα πάει στην ένταξη των μεταναστών.

Στόχος του προϋπολογισμού και η αντιστάθμιση της τρύπας των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει το Brexit. Οι 27 θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Βρυξέλλες προτείνουν γενναίες περικοπές στα κύρια χαρτοφυλάκια: διαρθρωτικά ταμεία και ΚΑΠ. Η ΚΑΠ θα μπορούσε να χάσει ως και το 6% των πιστώσεων (408 δισ. ευρώ το 2014-2020), καίριο πλήγμα για τη Γαλλία, την πρώτη δικαιούχο χώρα, υπογραμμίζεται.

Η Επιτροπή αναμένεται να "κάνει ένα δωράκι" στον πρόεδρο Μακρόν, εξασφαλίζοντάς του ένα ποσό, αν και συμβολικό, για την ευρωζώνη: ένα κονδύλι 20-30 δισ. ευρώ για την επταετία, που θα είναι προσβάσιμο πρωτίστως από τους 19 της ευρωζώνης, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη (υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεισφέρουν). Σκοπός: η σταθεροποίηση των επενδύσεων. Τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα μπορούν να καταφύγουν εκεί για να αντισταθμίσουν τις περικοπές του προϋπολογισμού στις οποίες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε περίπτωση υποχώρησης της ανάπτυξης. Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς την απαίτηση αντισταθμιστικών μεταρρυθμίσεων, αντίθετα από ό, τι συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς σε ολόκληρη την Ένωση, η Επιτροπή ελπίζει να ολοκληρώσει τη συζήτηση, τουλάχιστον στις κύριες γραμμές της, πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης σάρωση του σχεδίου από μια μελλοντική ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία. "Mission impossible", ψιθυρίζουν ήδη στους διαδρόμους της Κομισιόν.τονίζει η Le Monde.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα