Μητσοτάκης για πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: «Το κράτος για πρώτη φορά υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του»

Πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Ολοκληρώθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης.

Την αναλυτική παρουσίαση για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού έκαναν ο υπουργός Υγείας Θάνος

Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δείτε την παρουσίαση

{https://www.youtube.com/watch?v=NYlm0vvnB14}

Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τα αρμόδια υπουργεία, όλες οι γυναίκες – περίπου 1,3 εκατ. – που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας – Ελληνίδες και μη – και διαθέτουν ΑΜΚΑ και θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά την ψηφιακή πεπατημένη που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τους προηγούμενους μήνες.

Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr.

Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχες για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε κατά την διάρκεια της παρουσίασης:

«Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια σειρά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το βασικο σύστημα για να στήσουμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς. Αφορά ηλικίες 50-69 ετών και διευκολύνουμε να γίνουν άμεσα, εύκολα και δωρεάν».

Τέλος διευκρίνισε πώς «είναι η 1η φορά που το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε στην αρχή της ομιλίας του πώς «σήμερα είναι μια καλή μερα για την Δημόσια Υγεία» και συμπλήρωσε:

«Ιδιαιτερότητα είναι πως εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους ευάλωτους πολίτες. Δυνατότητα περαιτέρω κλινικού ελεγχου που παρέχεται δωρεάν από το κράτος».

Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης ευχαρίστησε με την σειρά του τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που αμέσως μετά τον θάνατό της ξεκίνησε η πρωτοβουλία του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε και εκείνος το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»:

«Είμαστε σε θέση να θέσουμε το πρώτο πρόγραμμα μαζικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού με την χρήση των τεχολογικών υπηρεσιών. Επικοινωνούμε εμείς πρώτα με τις γυναίκες, τις ενθαρρύνουμε και τις προτείνουμε να κάνουν την πρώτη μαστογραφία.

Πρόκειται για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αξιοποιείται από δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Μια καμπάνια επικοινωνίας με όλες τις Ελληνίδες που δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες. Σκοπεύουμαι στην επέκταση του προγράμματος και σε άλλες ασθένειες με στόχο τη έγγυρη διάγνωση».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΦΩΦΗ_ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ #ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ_ΤΟΥ_ΜΑΣΤΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Παρουσίαση, Φώφη Γεννηματά,Live, parousiasi, fofi gennimata