Netflix και Youtube βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

Το streaming βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον! Η Προειδοποίηση αυτή θα μπορούσε να εμφανίζεται στην οθόνη κάθε φορά που κάποιος χρήστης συνδέεται στον λογαριασμό του στο Netflix ή στο Disney+ ή μπαίνει να παρακολουθήσει βίντεο στο Youtube. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει ο Guardian η εκτόξευση της δημοτικότητας των πλατφορμών έχει βαρύ οικολογικό αποτύπωμα για τον πλανήτη.

Η πλατφόρμα Netflix

είχε ανακοινώσει πως το 2020 ήταν υπεύθυνο για την απελευθέρωση ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που αναλογεί σε 2,7 δισεκατομμύρια μίλια ταξιδιού με αυτοκίνητο, με την επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας, Emma Stewart, να αποκαλύπτει πως οι εκπομπές άνθρακα είχαν φτάσει το 1,1 εκατομμύρια μετρικών τόνων.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι η ποσότητα αυτή είναι ίση ή μεγαλύτερη απ' αυτήν μικρών χωρών το Τζιμπουτί (1,5 εκατομμύρια τόνοι), τα Νησιά Σολομώντος (900.000 τόνοι) και το Πράσινο Ακρωτήρι (800.000 τόνοι). Μεγάλο μέρος του αριθμού οφείλεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το Youtube η μεγαλύτερη ιστοσελίδα βίντεο του Διαδικτύου, είναι υπεύθυνη για την εκπομπή τόσου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου της Γλασκόβης, της πόλης όπου οι ηγέτες των χωρών συγκεντρώθηκαν από χθες για την Διάσκεψη Κορυφής Cop26 για το κλίμα.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η παρακολούθηση του περιεχομένου της σελίδας επιφέρει περισσότερους από 11 εκατ. τόνους αερίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, όσο δηλαδή παράγονται σε μια πόλη της Ευρώπης όπως η Φρανκφούρτη.

Όσο για το NETFLIX με μία ώρα παρακολούθησης από έναν μόνο χρήστη όπως υπολογίζει το Carbon trust, παράγονται 55 με 56 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί στην οδήγηση αυτοκινήτου για 300 μέτρα. Αν υπολογίσουμε πως οι συνδρομητές της σελίδας πέρασαν τα 6 δισ, ώρες παρακολουθώντας τα δημοφιλή προγράμματα της πλατφόρμας όπως το Squid game το Stranger Things και το La casa de papel της πρώτες 28 ημέρες προβολής τους στην πλατφόρμα τότε η αναλογία με αυτοκίνητο ξεφεύγει. Στις συγκεκριμένες ώρες αντιστοιχούν 1,8 δισ χιλιόμετρα στον δρόμο, μια απόσταση περίπου ίση με την απόσταση της Γης από τον Κρόνο.

Για να καταλήξουν οι ερευνητές στα συγκεκριμένα νούμερα, υπολογίζουν πως σε κάθε στάδιο του streaming επιστρατεύονται γιγαντιαία data centers που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως και για την παρακολούθηση στη συσκευή του χρήστη απαραίτητη είναι η σύνδεση με το Διαδίκτυο, που επίσης καταναλώνει ρεύμα και άρα παράγει αέρια του θερμοκηπίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα